Water quality of the Atibaia river in the city of Paulínia/SP : evaluation of the electrical conductivity and chloride variables
Camila Pereira Montovani, Cassiana Maria Reganhan Coneglian, Elaine Cristina Catapani Poletti
ARTIGO
Inglês
[Qualidade da água do rio Atibaia no município de Paulínia/SP]
Agradecimentos: The authors would like to thank the team of the Profa. Dra. Dejanira de Franceschi de Angelis of the Department of Biochemistry and Microbiology at the Institute of Biosciences of the Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), Rio Claro campus for providing the...
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Agradecimentos: The authors would like to thank the team of the Profa. Dra. Dejanira de Franceschi de Angelis of the Department of Biochemistry and Microbiology at the Institute of Biosciences of the Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), Rio Claro campus for providing the necessary data to conduct the study. This work was carried out with support from the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil (CAPES) - Código de Financiamento 001
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Abstract: The present study aimed to evaluate the characteristics that most influenced the water quality variability of the Atibaia river in the city of Paulínia/SP, the coordinates of the water collection point are given by 22º44'23"(S) and 47º07 ' 40 "(W), in the dry and rainy seasons, from 2006...
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Abstract: The present study aimed to evaluate the characteristics that most influenced the water quality variability of the Atibaia river in the city of Paulínia/SP, the coordinates of the water collection point are given by 22º44'23"(S) and 47º07 ' 40 "(W), in the dry and rainy seasons, from 2006 to 2016. The data used in this study come from the monitoring of parameters carried out in the spring by a research team, accompanied by periodic collections of surface water samples and analyzes laboratory tests. The parameters addressed included: precipitation, temperature, Hydrogenionic potential (pH), turbidity, thermotolerant coliforms (Escherichia coli (E. coli)), dissolved oxygen (DO), biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), total nitrogen (Ntotal), total phosphorus (Ptotal), total dissolved solids (TDS), electrical conductivity (EC) and chlorides (Cl-). Water quality was assessed using linear correlation analysis, using the Pearson Correlation coefficient (r), and Multivariate Analysis, using Principal Component Analysis (PCA). The presence of EC, Cl- and COD in both periods indicates quality characteristics related to the mineralization of organic compounds present in the water and the eutrophication process
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Resumo: O presente estudo teve o objetivo de avaliar as características que mais influenciaram a variabilidade da qualidade das águas do rio Atibaia no município de Paulínia/SP, as coordenadas do ponto de coleta de água são dadas por 22º44’23"(S) e 47º07’40"(W), nas estações seca e chuvosa, no...
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Resumo: O presente estudo teve o objetivo de avaliar as características que mais influenciaram a variabilidade da qualidade das águas do rio Atibaia no município de Paulínia/SP, as coordenadas do ponto de coleta de água são dadas por 22º44’23"(S) e 47º07’40"(W), nas estações seca e chuvosa, no período de 2006 a 2016. Os dados utilizados neste estudo são provenientes do monitoramento de parâmetros realizado no manancial por uma equipe de pesquisa, acompanhado de coletas periódicas de amostras de água superficial e análises laboratoriais. Os parâmetros abordados compreenderam: precipitação, temperatura, potencial Hidrogeniônico (pH), turbidez, coliformes termotolerantes (Escherichia coli (E. coli)), oxigênio dissolvido (OD), demanda bioquímica de oxigênio (DBO), demanda química de oxigênio (DQO), nitrogênio total (Ntotal), fósforo total (Ptotal), sólidos totais dissolvidos (STD), condutividade elétrica (CE) e cloretos (Cl-). A qualidade da água foi avaliada empregando-se análises de correlação linear, através do coeficiente de Correlação de Pearson (r), e Análise Multivariada, mediante Análise de Componentes Principais (ACP). Os resultados obtidos ressaltam a influência de CE, Cl-, Ptotal, DO, pH, DQO, turbidez e temperatura na variabilidade da qualidade das águas do rio Atibaia na estação seca, e CE, Cl-, Ntotal, DBO e DQO na estação chuvosa. A presença de CE, Cl-e DQO em ambos os períodos indica características de qualidade relacionadas à mineralização de compostos orgânicos presente na água e ao processo de eutrofização
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COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR - CAPES
001
Aberto
Water quality of the Atibaia river in the city of Paulínia/SP : evaluation of the electrical conductivity and chloride variables
Camila Pereira Montovani, Cassiana Maria Reganhan Coneglian, Elaine Cristina Catapani Poletti
Water quality of the Atibaia river in the city of Paulínia/SP : evaluation of the electrical conductivity and chloride variables
Camila Pereira Montovani, Cassiana Maria Reganhan Coneglian, Elaine Cristina Catapani Poletti
Fontes
Ciência e natura v. 43, n. art. e66, 2021 |