Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/44395
Type: Artigo de periódico
Title: Determinação simultânea de teobromina, teofilina e cafeína em chás por cromatografia líquida de alta eficiência
Title Alternative: Simultaneous determination of theobromine, theophylline and caffeine in teas by high performance liquid chromatography
Author: Alves, Adriana Barreto
Bragagnolo, Neura
Abstract: To carry out this study, 10 samples of different kinds and brands of teas were analyzed with the purpose of quantifying simultaneously theobromine, theophylline and caffeine. For this, high performance liquid chromatography (HPLC) was used based on ISO 10095 (1992). The conditions were: a reversed phase column (Inertisil ODS-3, 150x4 mm, 5 mm); acetic acid 1% + acetonitrile (95:5, v/v) as mobile phase; flow of 1 ml/min and UV-VIS detector set at 273 nm. The results of caffeine obtained by this method were compared with those using a spectrophotometric method according to Schormüller (1970). In the case of black tea, no difference was observed in the caffeine, by both methods. The samples of black tea had the highest amounts of theobromine and caffeine and no sample had a significant amount of theophylline.
Para a realização deste trabalho, foram analisadas 10 amostras de diferentes tipos e marcas de chás com o objetivo de se quantificar teobromina, teofilina e cafeína simultaneamente. Para tanto, otimizou-se técnica de cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) baseada na ISO 10095 (1992), utilizando-se coluna Inertsil ODS-3 (150x4 mm, 5 mm), fase móvel de ácido acético 1% + acetonitrila (95:5, v/v), fluxo de 1 mL/min e detector de UV/VIS ajustado em 273 nm. Os resultados de cafeína obtidos por esse método foram comparados com os obtidos por um método espectrofotométrico de acordo com Schormüller (1970). Não houve diferença significativa nos resultados de cafeína nas amostras de chá preto obtidos pelos dois métodos. As amostras de chá preto foram as que apresentaram maiores teores de teobromina e cafeína e nenhuma das amostras apresentou quantidades significativas de teofilina.
Subject: Alcalóides
Teobromina
Teofilina
Cafeína
Chás
CLAE
Alkaloids
Theobromine
Theophylline
Caffeine
Tea
HPLC
Editor: Divisão de Biblioteca e Documentação do Conjunto das Químicas da Universidade de São Paulo
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1516-93322002000200013
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-93322002000200013
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-93322002000200013
Date Issue: 1-Jun-2002
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1516-93322002000200013.pdf110.99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.