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Type: Artigo de periódico
Title: Fontes de informação sobre nutrição e saúde utilizadas por estudantes de uma universidade privada de São Paulo
Title Alternative: Information sources on nutrition and health used by students from a private university in the city of São Paulo, Brazil
Author: SANTOS, Karina Maria Olbrich dos
BARROS FILHO, Antônio de Azevedo
Abstract: The public interest in the issue of nutrition and health is reflected in its coverage by the media and it is stimulated by this reporting. To identify the information sources on this subject and to evaluate their credibility, a survey was conducted in a sample of 894 university students. Questions about the frequency of use and the credibility of a number of sources were included, the most important ones were identified. Three of them are regularly used: family (27.6%), food and supplements labels (27.6%), and medical doctors (26.5%). Doctors and nutritionists are trusted by the majority: 80.1% and 77.0%, respectively. The sources considered the most important were magazines (73.5%), doctors (42.1%) and television programs (33.9%). The findings indicate the importance of the magazines: they are frequently used, relatively trusted and considered the main vehicle by the majority. Although presenting lower credibility, television programs and food and supplements labels also constitute influential sources, as they are frequently used.
O interesse público no tema nutrição e saúde reflete-se em sua cobertura pela mídia e é por ela estimulado. Para identificar as fontes de informação sobre esse assunto utilizadas pelos estudantes ingressantes de uma universidade privada e avaliar sua credibilidade, foi realizado um levantamento por amostragem (894 indivíduos). Foram abordadas a freqüência de uso e a credibilidade de diferentes fontes e identificadas as principais. Destacaram-se pelo uso freqüente: familiares (27,6%), rótulos de alimentos/suplementos (27,6%) e médicos (26,5%). Médicos e nutricionistas destacaram-se pela confiabilidade: 80,1% e 77,0% dos respondentes, respectivamente, indicaram confiar neles. Foram consideradas como fontes principais: revistas (73,5%), médicos (42,1%) e programas de televisão (33,9%). Os dados apontam a importância das revistas: são freqüentemente utilizadas, citadas entre as principais pela maioria e consideradas confiáveis por parcela relevante da amostra. Com menor credibilidade, programas de televisão e rótulos também são importantes na difusão de informações em nutrição e saúde, dada a freqüência de uso.
Subject: nutrição
informação
meios de comunicação
nutrition
information
communications media
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732002000200009
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732002000200009
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732002000200009
Date Issue: 1-Aug-2002
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