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Type: Artigo de periódico
Title: Estado nutricional e ingestão alimentar de pessoas com fibrose cística
Title Alternative: Nutritional status and food intake of individuals with cystic fibrosis
Author: FIATES, Giovanna Medeiros Rataichesck
BARBOSA, Eliana
AULER, Flávia
FEITEN, Simone Flach
MIRANDA, Fabiane
Abstract: Cystic fibrosis affects nutritional status because it interferes with adequate ingestion and absorption of nutrients. The present study evaluated 22 fibrocystic patients, who attended ambulatory visits at Hospital Infantil Joana de Gusmão, in the city of Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, from August 1998 to January 1999. Nutritional status was determined by anthropometric measurements and food intake data. As to the nutritional status, 42.9% of the children under 2 years old and 28.6% over 10 years old were malnourished. Children between 2-10 years old did not present malnutrition. Evaluation of nutritional intake showed that 33.3% were eating adequate amounts of energy, and 95.2% of protein. It can be concluded that cystic fibrosis affects nutritional status of children in critical periods of growth and development, and that the quality of their diets can benefit from adequate nutritional care
A mucoviscidose é uma doença que afeta o estado nutricional por interferir na ingestão e absorção adequadas de nutrientes. Este estudo avaliou 22 pacientes mucoviscidóticos atendidos no Ambulatório de Nutrição do Hospital Infantil Joana de Gusmão em Florianópolis, SC, no período de agosto de 1998 a janeiro de 1999. O estado nutricional foi determinado através de medidas antropométricas e dados de consumo alimentar. Quanto ao estado nutricional, 42,9% dos menores de 2 anos e 28,6% dos maiores de 10 anos estavam desnutridos; na faixa etária de 2 a 10 anos não houve nenhuma criança desnutrida. Quanto ao consumo alimentar, 33,3% atingiram a recomendação de energia e 95,2% atingiram a recomendação de proteína. Podemos concluir que a mucoviscidose afeta o estado nutricional das crianças em períodos críticos de crescimento e desenvolvimento, e que a qualidade da dieta destes pacientes pode ser melhorada através de um cuidado nutricional adequado.
Subject: nutrição
fibrose cística
avaliação nutricional
ingestão de alimentos
criança
nutrition
cystic fibrosis
nutrition assessment
eating
child
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732001000200002
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732001000200002
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732001000200002
Date Issue: 1-Aug-2001
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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