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Type: Artigo de periódico
Title: Utensílios para alimentos e implicações nutricionais
Title Alternative: Food utensils and nutritional implications
Author: QUINTAES, Késia Diego
Abstract: Many materials are used to make food utensils: clay, iron, glass, pottery stainless steel, stone, aluminum, etc. Stainless steel utensils account for 43% of cookware sold in the USA. Another part of the population uses aluminum utensils. This article aims at speculating on the nutritional contribution of utensils used for food preparation and made from three different materials (aluminum, iron and stainless steel), through a review of scientific literature.
Há grande variedade de materiais empregados na confecção de utensílios para os alimentos: barro, ferro, vidro, cerâmica, inox, pedra, alumínio e outros. Cerca de 43% de panelas vendidas atualmente nos Estados Unidos são de aço inoxidável. Outra parcela da população utiliza utensílios de alumínio. Este artigo visa especular a contribuição nutricional de utensílios usados na preparação de alimentos e feitos de três diferentes materiais (alumínio, ferro e aço inoxidável), através de revisão de literatura científica.
Subject: utensílios de alimentação e culinária
ferro
alumínio
inox
níquel
cromo
cooking and eating utensils
iron
aluminum
stainless steel
nickel
chromium
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732000000300001
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732000000300001
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732000000300001
Date Issue: 1-Dec-2000
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

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