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Type: Artigo de periódico
Title: Comparison of extraction methods for kahweol and cafestol analysis in roasted coffee
Author: Dias, Rafael C. E.
Faria, Adelia F. de
Mercadante, Adriana Z.
Bragagnolo, Neura
Benassi, Marta de T.
Abstract: Kahweol and cafestol, diterpenes from the unsaponifiable fraction of coffee, present known effects on human health such as anticarcinogenic and hipercholesterolemic activities. There are discrepancies regarding the levels reported for these compounds in roasted coffee, probably due to the extraction processes. Therefore, four sample preparation methods were studied: direct hot saponification (DHS), direct cold saponification (DCS); and Bligh and Dyer (BD) or Soxhlet (SO) extraction followed by saponification. The levels of diterpenes and their dehydro derivatives obtained by high performance liquid chromatography with diode array and mass spectrometry detectors (HPLC-DAD-MS/MS) and the chromatographic profiles of roasted coffee, obtained by these four methods, were compared. DHS was more efficient for extraction, showing better separation of chromatographic peaks and levels of 930.2 (± 36.8), 113.2 (± 4.7), 568.6 (± 16.6) and 87.1 (± 3.7) mg 100 g-1 for kahweol, dehydrokahweol, cafestol and dehydrocafestol, respectively. The DHS extract presented a diterpene content (kahweol and cafestol) 15% superior to that of DCS and up to 88% superior than using SO and BD methods.
Caveol e cafestol, diterpenos da fração lipídica do café, têm efeitos conhecidos na saúde humana, como atividade anticarcinogênica e hipercolesterolêmica. Existem divergências quanto às concentrações desses compostos reportadas para café torrado, provavelmente devido aos processos de extração empregados. Assim, quatro métodos de preparo de amostra foram estudados: saponificação direta a quente (SDQ), saponificação direta a frio (SDF); e extração por Bligh e Dyer (BD) ou soxhlet (SO) seguida de saponificação. Teores dos diterpenos e seus dehidroderivados obtidos por cromatografia líquida de alta eficiência acoplada a detector de arranjo de diodos e espectrometria de massa (HPLC-DAD-MS/MS) e perfis cromatográficos de café torrado, obtidos pelos quatro métodos, foram comparados. SDQ foi mais eficiente quanto à extração, mostrando melhor separação dos picos cromatográficos e teores de 930,2 (± 36,8), 113,2 (± 4,7), 568,6 (± 16,6) e 87,1 (± 3,7) mg 100 g-1 para caveol, dehidrocaveol, cafestol e dehidrocafestol, respectivamente. O extrato SDQ apresentou teores de diterpenos (caveol e cafestol) 15% superiores àqueles obtidos por SDF e até 88% maiores que pelos métodos SO e BD.
Subject: direct saponification
soxhlet
Bligh and Dyer
diterpenes
dehydroditerpenes
Editor: Sociedade Brasileira de Química
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.5935/0103-5053.20130057
Address: http://dx.doi.org/10.5935/0103-5053.20130057
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532013000300017
Date Issue: 1-Mar-2013
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