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Type: Artigo de periódico
Title: Qualidade da dieta de adolescentes: estudo de base populacional em Campinas, SP
Title Alternative: Diet quality among adolescents: a population-based study in Campinas, Brazil
Author: Assumpção, Daniela de
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Fisberg, Regina Mara
Carandina, Luana
Goldbaum, Moises
Cesar, Chester Luiz Galvão
Abstract: We assessed the overall diet quality and adequacy of diet consumption of each component of the diet of adolescents according to demographic, socioeconomic and body mass index (BMI) data. A cross-sectional population-based study analyzed a representative sample of 409 adolescents, aged 12-19 years, using the Healthy Eating Index (HEI). We estimated the prevalence of diets classified in the first quartile of the HEI and the average scores of each component of the HEI. Linear and Poisson multiple regressions were used in the analysis. The mean score of HEI was 59.7. We observed a lower prevalence of inadequate diets in the segment with heads of household presenting higher schooling. The lower socioeconomic status segments, measured by income and schooling, showed a lower consumption of vegetables, fruits, dairy products and a less diversified diet, and a higher intake of cereals and legumes. Overweight/obese adolescents consume more meat and eggs and less fruit compared to low weight/normal weight adolescents. Girls had a higher intake of total fat and lower sodium intake. The results identified diet components that deserve more attention in the strategies to promote healthy eating, and the more vulnerable segments among adolescents.
O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade global da dieta e a adequação do consumo de cada componente da dieta de adolescentes segundo fatores demográficos, socioeconômicos e índice de massa corporal (IMC). Trata-se de estudo transversal, de base populacional, que analisou amostra representativa de 409 adolescentes, de 12 a 19 anos, utilizando o Índice de Qualidade da Dieta (IQD). Foram estimadas as prevalências de dietas classificadas no 1º quartil do IQD e as médias de escores de cada componente do IQD. Regressões múltiplas linear e de Poisson foram utilizadas nas análises. O escore médio do IQD foi de 59,7. Observou-se menor prevalência de dietas inadequadas no segmento de melhor escolaridade do chefe da família. Os estratos de menor nível socioeconômico, avaliados por renda e escolaridade, mostram um consumo inferior de verduras e legumes, frutas, leite e derivados e menor variedade da dieta e uma ingestão superior de cereais e derivados e leguminosas. Adolescentes com sobrepeso/obesidade consomem mais carnes e ovos e menos frutas comparados aos que apresentam baixo peso/eutrofia. As meninas tiveram maior ingestão de gordura total e menor ingestão de sódio. Os resultados identificam os componentes que merecem atenção nas estratégias de promoção de alimentação saudável e os segmentos mais vulneráveis à má alimentação.
Subject: Adolescente
Comportamento alimentar
Ingestão de alimentos
Inquérito dietetico
Dieta
Nutrição
Adolescent
Feeding behavior
Eating
Nutrition survey
Diet
Nutrition
Editor: Associação Brasileira de Pós -Graduação em Saúde Coletiva
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-790X2012000300014
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2012000300014
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2012000300014
Date Issue: 1-Sep-2012
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

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