Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/38574
Type: Artigo de periódico
Title: Ripening of Pedro Sato guava: study on its climacteric or non-climacteric nature
Title Alternative: Amadurecimento de goiabas 'Pedro Sato': estudo sobre sua natureza climatérica ou não climatérica
Author: Azzolini, Marisa
Jacomino, Angelo Pedro
Bron, Ilana Urbano
Kluge, Ricardo Alfredo
Schiavinato, Marlene Aparecida
Abstract: Guava (Psidium guajava L.) is a tropical fruit exhibiting rapid post-harvest ripening. However, the physiological basis involved in the ripening process of guava is not totally clear, which makes it difficult to develop technologies to enhance fruit storability. Two experiments were carried out with the objective of determining the ripening behavior of 'Pedro Sato' guavas. In the first experiment, guava fruits at three maturity stages (I - dark green, II - light green and III - yellow-green) were stored at room temperature (23 ± 1°C and 85 ± 5 % RH). The respiratory rate, ethylene production, pulp and skin colours, and firmness were evaluated. In the second experiment, ethylene and 1-methylcyclopropene (1-MCP) were applied to guavas at the light green maturity stage and the ripening behaviour during storage at room temperature was studied. Fruits from all maturity stages showed a gradual increase in the respiratory rate and ethylene production. The intense changes in pulp and skin colours and in firmness preceded the maximum respiratory rate and ethylene production. 1-MCP reduced the rate of ripening, while the application of ethylene did not promote this process. These results do not permit the classification of 'Pedro Sato' guava as a traditional climacteric fruit.
A goiaba (Psidium guajava L.) é um fruto tropical que apresenta rápido amadurecimento após a colheita. Entretanto, as bases fisiológicas envolvidas no seu processo de amadurecimento ainda não estão totalmente claras, o que torna difícil o desenvolvimento de técnicas que prolonguem o armazenamento. Realizaram-se dois experimentos com o objetivo de determinar o comportamento do amadurecimento de goiabas 'Pedro Sato'. No primeiro, goiabas em três estádios de maturação (I - verde-escuro, II - verde-claro e III - verde-amarelado) foram armazenadas à temperatura ambiente (23 ± 1°C e 85 ± 5 % UR), avaliando-se taxa respiratória, a produção de etileno, a cor da casca e da polpa e a firmeza. No segundo experimento, aplicaram-se etileno e 1-metilciclopropeno (1-MCP) nas goiabas no estádio verde-claro e estudou-se o comportamento do amadurecimento durante armazenamento à temperatura ambiente. Frutos de todos os estádios de maturação mostraram aumento gradual na taxa respiratória e produção do etileno. As mudanças intensas na cor da casca e da polpa e da firmeza precederam a máxima taxa respiratória e produção de etileno. 1-MCP retardou o amadurecimento, enquanto a aplicação de etileno não promoveu esse processo. Tais resultados não permitem a classificação da goiaba 'Pedro Sato' como um tradicional fruto climatérico.
Subject: Psidium guajava
etileno
1-metilciclopropeno
respiração
Psidium guajava
ethylene
1-methylcyclopropene
respiration
Editor: Brazilian Journal of Plant Physiology
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1677-04202005000300004
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1677-04202005000300004
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202005000300004
Date Issue: 1-Sep-2005
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1677-04202005000300004.pdf309.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.