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Type: Artigo de periódico
Title: The influence of water management and environmental conditions on the chemical composition and beverage quality of coffee beans
Title Alternative: Influência de condições ambientais e da irrigação na composição química e na qualidade de bebida do café
Author: Silva, Emerson A. da
Mazzafera, Paulo
Brunini, Orivaldo
Sakai, Emílio
Arruda, Flávio B.
Mattoso, Luiz Henrique C.
Carvalho, Cássia R. L.
Pires, Regina Célia M.
Abstract: The influence of environmental conditions and irrigation on the chemical composition of green coffee beans and the relationship of these parameters to the quality of the beverage were investigated in coffee plantations in the regions of Adamantina, Mococa and Campinas, in the state of São Paulo, Brazil. The chemical composition and physical aspects of green coffee beans produced in the three regions were related through Principal Component Analyses (PCA) to the quality of beverage, as determined by sensorial and electronic analyses. The chemical composition was affected by the environmental conditions. Some differences in cup quality were detected by the electronic method but not by cup tasting. Irrigation was not a major factor affecting chemical composition, since there were few differences in relation to non-irrigated coffee plants. The production site appeared to be the main influencing factor on biochemical composition. A pronounced difference was observed in Adamantina, where annual average air temperature was 1.6-2.4ºC warmer than in the other two areas and about 3.5ºC above to the optimal limit for coffee cultivation.
A influência das condições ambientais e do manejo da irrigação na composição química do grão de café verde e sua relação com a qualidade de bebida foram investigadas em cafeeiros cultivados nas regiões paulistas de Adamantina, Mococa e Campinas. A composição química e alguns aspectos físicos dos grãos de café verde produzidos nos diferentes tratamentos e locais de cultivo foram relacionados à qualidade de bebida determinada por análises sensoriais e eletrônicas. Os dados tratados por análises de componentes principais demonstraram que a composição química dos grãos permitiu a diferenciação do café produzido em diferentes regiões, sendo as variações na composição das sementes perceptíveis na análise da bebida pelo método eletrônico, mas não pelas análises sensoriais. A irrigação não foi fator condicionante na composição química dos cafés, com pouca ou nenhuma diferença significativa em relação a cafeeiros não irrigados, sendo tais diferenças condicionadas pelo local de cultivo, as quais, acredita-se, seriam influenciadas pela temperatura do ar, que foi, em média, 1,6 a 2,4ºC mais alta em Adamantina em relação, respectivamente, a Mococa e Campinas, e cerca de 3,5ºC acima do limite de temperatura considerado ótimo para o cultivo do cafeeiro.
Subject: café
compostos nitrogenados
qualidade da bebida
temperatura do ar
air temperature
beverage
coffee quality
nitrogen compounds
Editor: Brazilian Journal of Plant Physiology
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1677-04202005000200006
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1677-04202005000200006
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202005000200006
Date Issue: 1-Jun-2005
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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