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Type: Artigo de periódico
Title: HPLC-FLD simultaneous determination of 13 polycyclic aromatic hydrocarbons: validation of an analytical procedure for soybean oils
Author: Camargo, Mônica C. R
Antoniolli, Paula R
Vicente, Eduardo
Abstract: A method using high performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FLD) was developed for the simultaneous determination of 13 polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in soybean oils. The sample preparation includes liquid-liquid extraction with dimethylformamide-water (9:1, v/v) followed by a clean-up and concentration step with C-18 SPE cartridges. The method showed good recoveries for most of the PAHs studied with values between 71 and 115%. The calibration curves were linear over the range tested (R² > 0.999). Detection and quantification limits varied between 0.02-0.76 µg kg-1 and 0.03-0.96 µg kg-1, respectively. The analytical procedure was successfully applied to evaluate the contamination of most consumed brands of soybean oils commercially available in the Brazilian market. The presence of PAHs was confirmed in all samples analyzed with mean values ranging from 0.20 to 5.93 µg kg-1.
Um método usando cromatografia líquida de alta eficiência com detecção por fluorescência (HPLC-FLD) foi desenvolvido para a determinação simultânea de 13 hidrocarbonetos policíclicos aromáticos (HPAs) em óleos de soja. A preparação das amostras envolve etapas de extração líquido-líquido com dimetilformamida-água (9:1 v/v), seguida de extração e pré-concentração dos HPAs em fase sólida utilizando cartuchos C-18. O método apresentou bons níveis de recuperação para a maioria dos HPAs estudados com valores entre 71 e 115%. As curvas de calibração obtidas se mostraram lineares dentro das respectivas faixas de trabalho (R² > 0,999). Os limites de detecção (LOD) e quantificação (LOQ) variaram entre 0,02-0,76 µg kg-1 e 0,03-0,96 µg kg-1, respectivamente. O método foi aplicado para avaliar a contaminação dos óleos de soja comerciais mais consumidos no mercado brasileiro. A presença de HPAs foi confirmada em todas as amostras analisadas com valores médios na faixa de 0,20 a 5,93 µg kg-1.
Subject: polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs)
soybean oils
HPLC-fluorescence
organic contaminants
food analysis
Editor: Sociedade Brasileira de Química
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-50532011000700022
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532011000700022
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-50532011000700022
Date Issue: 1-Jul-2011
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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