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Type: Artigo
Title: Differences between men and women in the quality of their diet: a study conducted on a population in Campinas, São Paulo, Brazil
Title Alternative: Diferenças entre homens e mulheres na qualidade da dieta: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo
Author: de Assumpcao, Daniela
Alvares Domene, Semiramis Martins
Fisberg, Regina Mara
Canesqui, Ana Maria
de Azevedo Barros, Marilisa Berti
Abstract: This study aimed to evaluate differences between men and women on a global index and for each component of the Brazilian Healthy Eating Revised-Index (BHEI-R), as well as with reference to associated factors of the BHEI-R. This is a cross-sectional population-based study which analyzed information for 949 adults. For each sex, the mean for BHEI-R and its components were estimated. Women showed higher scores in the components of: fruits, vegetables and milk. Amongst men, the score was higher only in the component of: meat and eggs. Regarding associated factors, important differences were observed between the sexes. For men, better scores were observed among those aged 40 years or over and for those who did not do anything to lose weight. For women, in relation to better quality of diet, the following was observed: the advancing age, the practice of physical activities in leisure time, not smoking, living with less than three people in their household and the presence of chronic diseases. The results pointed to the need to develop strategies to improve the quality of diets in adults, especially men
metadata.dc.description.abstractalternative: Objetivou-se avaliar as diferenças entre homens e mulheres no indicador global e nos componentes do Índice de Qualidade da Dieta Revisado (IQD-R), bem como quanto aos fatores associados ao IQD-R. Trata-se de estudo transversal de base populacional que analisou informações de 949 adultos. Para cada sexo, foram estimadas as médias do IQD-R global e de seus componentes. As mulheres apresentaram escores superiores nos componentes de frutas, vegetais e leite; entre os homens, o escore foi maior apenas para o componente carnes e ovos. Quanto aos fatores associados, diferença importante foi observada entre os sexos. Nos homens melhores índices foram observados nos de 40 anos ou mais e nos que não faziam nada para emagrecer. Nas mulheres, o avanço da idade, a prática de atividade física no lazer, não fumar, residir com menos de três pessoas no domicílio e a presença de doença crônica foram associados à melhor qualidade da dieta. Os resultados apontam a necessidade de desenvolver estratégias para melhorar a qualidade da alimentação dos adultos, especialmente a dos homens
Subject: Inquéritos epidemiológicos
Country: Brasil
Editor: Associação Brasileira de Pós-Graduação em Saúde Coletiva
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.1590/1413-81232017222.16962015
Address: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232017000200347
Date Issue: 2017
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