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Type: Artigo de periódico
Title: Effect of relative humidities on microstructural, barrier and mechanical properties of Yam starch-monoglyceride films
Author: Ferreira, Fábio Avelino Bublitz
Grossmann, Maria Victória Eiras
Mali, Suzana
Yamashita, Fábio
Cardoso, Lisandro Pavie
Abstract: The effect of monoglyceride on microstructural, barrier and mechanical properties of casted yam starch films were investigated in different relative humidities (RH) and compared with glycerol-starch films. A single screw extruder was used to produce the starch - monoglyceride complex before film production and this process was effective to inhibit the phase separation in films. The addition of the hydrophobic compound reduced hydrophobicity, transparency and water vapor permeability of films. This later value for starch-glycerol film (1.7 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) was higher than starch (1.2 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) and monoglyceride-starch films (1.0 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1). Films containing glycerol had higher relative crystallinity (B and V H) with a slight increase at higher RH values, while for monoglyceride films, the crystallinity was constant. Monoglyceride-starch films presented poor mechanical properties when compared to glycerol- starch ones but they presented a stable behavior under different relative humidities.
Estudou-se o efeito da adição de monoglicerídeo nas propriedades microestruturais, mecânicas e de barreira de filmes de amido de inhame, em diferentes umidades relativas (UR), comparando-as com as de filmes de amido- glicerol. Uma extrusora mono-rosca foi usado para produzir o complexo amido-monoglicerídeo, antes de produzir o filme, e o processo foi efetivo para inibir a separação de fases que geralmente ocorre nesse tipo de filmes. A adição de monoglicerídeo, que é um composto hidrofóbico, reduziu a hidrofilicidade, a transparência e a permeabilidade ao vapor de água dos filmes. O valor desta, para os filmes de amido-glicerol (1,7 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) foi maior que para os de amido (1,2 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1) e para os de amido-monoglicerídeo (1,0 x 10-10 g Pa-1 s-1 m-1). Os filmes com glicerol tiveram maior cristalinidade relativa (B e V H), com um ligeiro aumento em altas UR, enquanto que nos filmes com monoglicerídeo a cristalinidade foi constante. Os filmes de amido-monoglicerídeo apresentaram piores propriedades mecânicas que os filmes de amido-glicerol, mas foram mais estáveis sob diferentes umidades relativas.
Subject: biodegradable films
hydrophilicityandglycerol-monoestearate
Editor: Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1516-89132009000600022
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132009000600022
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000600022
Date Issue: 1-Dec-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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