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Type: Artigo de periódico
Title: Batch and continuous extraction of bromelain enzyme by reversed micelles
Author: Fileti, Ana Maria Frattini
Fischer, Gilvan Anderson
Santana, José Carlos Curvelo
Tambourgi, Elias Basile
Abstract: The main aim of this study was to optimize the conditions for bromelain extraction by reversed micelles from pineapple juice (Ananas comosus). The purification was carried out in batch extraction and a micro-column with pulsed caps for continuous extraction. The cationic micellar solution was made of BDBAC as a surfactant, isooctane as a solvent and hexanol as a co-solvent. For the batch process, a purification factor of 3 times at the best values of surfactant agent, co-solvent and salt concentrations, pH of the back and forward extractions were, 100 mM, 10% v/v, 1 M, 3.5 and 8, respectively. For the continuous operation, independent variables optimal point was determined: ratio between light phase flow rate and total flow rate equal to 0.67 and 1 second for the time interval between the pulses. This optimal point led to a productivity of 1.29 mL/min and a purification factor of 4.96.
Este trabalho teve como objetivo principal otimizar as condições para extração da bromelina do suco do abacaxi (Ananas comosus) por micelas reversas. A purificação foi feita usando o processo de extração em batelada e contínuo, este último em uma micro-coluna de campânulas pulsantes. A solução micelar catiônica foi preparada com o surfactante BDBAC, i-octano como solvente e hexanol como co-solvente. Na extração em batelada encontrou-se um fator de purificação de 3 vezes, e seus melhores valores de concentração do agente surfactante, co-solvente e sal, de pH da re-extração e extração, foram respectivamente iguais a: 100 mM, 10% v/v, 1 M, 3,5 e 8. Para a operação contínua, as variáveis independentes ótimas foram: 0,67 para a razão entre as taxas de fluxos da fase leve e a total e 1 s para o intervalo de tempo entre pulsos das campânulas. Este ponto ótimo leva a uma produtividade de 1,29 mL/min e a um fator de purificação igual a 4,96.
Subject: reversed micelles
liquid-liquid extraction
bromelain
pineapple
optimization
surface response
Editor: Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1516-89132009000500021
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132009000500021
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000500021
Date Issue: 1-Oct-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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