Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/354717
Type: | Artigo |
Title: | In vitro antioxidant capacity, phenolic, ascorbic acid and lycopene content og guava (psidium guajava L.) juices and nectars |
Title Alternative: | Capacidade antioxidante, compostos fenólicos, ácido ascórbico e conteúdo de licopeno de néctares e sucos de goiaba (psidium guajava L.) |
Author: | Brito, Carlos Alexandre Koguishi de Siqueira, Priscila Becker Souza, Jane Cristina de Bolini, Helena Maria André |
Abstract: | The aim of this work was to determine the antioxidantcapacity in vitro of three different brands of guava nectarsand juices, through free radicals scavenging methods, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazine (DPPH) and 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid (ABTS.+), and itscorrelation with the total polyphenolic content, total lycopeneand ascorbic acid. Brands revealed statistical differences(p≤ 0.05) in antioxidant capacity, ranging from 1.9 to7.7 molTE/mL. Antioxidant capacity presented positivecorrelation for ascorbic acid content and polyphenoliccompounds, being relatively low for the lycopene. Differentprocess can influence the content of these compounds aswell as interfere in their antioxidant capacity. The control ofthe production process is important to add value to guavaproducts and fulfill the new tendency of the market |
metadata.dc.description.abstractalternative: | O objetivo deste trabalho foi determinar a capacidade antioxidante in vitro de três diferentes marcas de néctares e sucos de goiaba, através de métodos de sequestro de radicais livres, 2,2’-azino-bi (3-etilbenzitiazolina-6-sulfonato) (ABTS.+) e 1,1-difenil-2-picrilhidrazila (DPPH) e sua correlação com o conteúdo total de polifenóis, total de licopeno e ácido ascórbico. As marcas revelaram diferença estatística(p≤ 0.05) na capacidade antioxidante, variando de 1,9 a 7,7 molTE/mL. O resultado da capacidade antioxidante apresentou correlação positiva para o teor de ácido ascórbico e compostos polifenólicos, sendo relativamente baixo para o licopeno. Diferentes processos podem influenciar o conteúdo desses compostos em néctares sucos de goiaba, assim como interferir na sua capacidade antioxidante. O controle do processo de produção é importante para agregar valor aos produtos de goiaba e atender a nova tendência do mercado |
Subject: | Antioxidantes |
Country: | Brasil |
Editor: | UFPR/Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos |
Rights: | Aberto |
Identifier DOI: | 10.5380/cep.v27i2.16529 |
Address: | https://revistas.ufpr.br/alimentos/article/view/16529 |
Date Issue: | 2009 |
Appears in Collections: | FEA - Artigos e Outros Documentos |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.