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Type: Artigo
Title: Improvement of antioxidant and antimicrobial activity of soy isoflavones extracts bioconverted with β-glucosidase
Title Alternative: Melhoria da atividade antioxidante e antimicrobiana de extratos de isoflavonasde soja bioconvertidos com β-glucosidase
Author: Teixeira, Jefferson J.
Conrado, Rafael
Gonçalves, Laura
Carvalho, Patrícia L. N. de
Sato, Helia H.
Castro, Ruann J. S. de
Angelotti, Joelise de A. F.
Abstract: Soybean is largely produced in Brazil being one of the main Brazilian Agricultural crop, achieving 223 million tons produced in 2017. The consumption of soy products increased in recent years due to the association with healthy benefits in oxidative stress and chronic diseases. The researches have been pointing that the isoflavones presenting in soy are the responsible compounds for alleviating these symptoms. The main purpose of this work were use of β-glucosidase enzyme to convert glucoside isoflavones to aglycone form in isoflavone soy extract, and then evaluate the antioxidant and antimicrobial activity against some pathogens. The isoflavones were obtained according to Aguiar (2004) with modifications. The soy flour (65 mesh) was defatted with hexane (1:10 w/v) and the extraction of isoflavones was performed using 80% aqueous methanol solution under 100 rpm stirring for 1 hour at room temperature. The mixture was then filtrated, and the supernatant recovered. The extract was used for the bioconversion of glycosyl isoflavones from soy into aglycones isoflavones using β-glucosidase enzyme. According to recent researches the aglycon form has greater absorption by organism and higher antioxidant activity than the glucoside form. According the results all antioxidant methods presented higher activity to bioconverted extract. The bioconverted extract (1060.73 mg Trolox equivalent) presented near 9 times superior antioxidant activity measured by DPPH method than raw extract (123.21 mg Trolox equivalent). The Total phenolic content presented similar behavior being higher to bioconverted extract than in raw extract. The antimicrobial activity of the isoflavones extracts raw and bioconverted against S. aureus, C. albicans and E. coli were higher than 1600 μg/mL in the range studied 0.78 to 1600 μg/mL.
metadata.dc.description.abstractalternative: A soja é amplamente produzida no Brasil, sendo uma das principais culturas agrícolas brasileiras, atingindo 223 milhões de toneladas produzidas em 2017. O consumo de produtos de soja aumentou nos últimos anos devido à associação com benefícios saudáveis ao estresse oxidativo e doenças crônicas. As pesquisas apontam que as isoflavonas presentes na soja são os compostos responsáveis por aliviar esses sintomas. O principal objetivo deste trabalho foi o uso da enzima β-glucosidase para converter isoflavonas de glucosídeo em forma de aglicona no extrato de soja de isoflavona e, em seguida, avaliar a atividade antioxidante e antimicrobiana contra alguns patógenos. As isoflavonas foram obtidas de acordo com Aguiar (2004) com modificações. A farinha de soja (malha 65) foi desengordurada com hexano (1:10 p/v) e a extração de isoflavonas foi realizada usando solução aquosa de metanol a 80% sob 100 rpm com agitação por 1 hora à temperatura ambiente. A mistura foi então filtrada e o sobrenadante recuperado. O extrato foi utilizado para a bioconversão de glicosil isoflavonas da soja em agliconas isoflavonas utilizando a enzima β-glucosidase. De acordo com pesquisas recentes, a forma aglicona tem maior absorção pelo organismo e maior atividade antioxidante que a forma glucosídica. De acordo com os resultados, todos os métodos antioxidantes apresentaram maior atividade ao extrato bioconvertido. O extrato bioconvertido (1060,73 mg equivalente a Trolox) apresentou atividade antioxidante quase 9 vezes superior medida pelo método DPPH do que o extrato bruto (123,21 mg equivalente a Trolox). O conteúdo fenólico total apresentou comportamento semelhante, sendo maior no extrato bioconvertido do que no extrato bruto. A atividade antimicrobiana dos extratos de isoflavonas brutas e bioconvertidas contra S. aureus, C. albicans e E. coli foi superior a 1600 μg/mL na faixa estudada de 0,78 a 1600 μg/mL.
Subject: Soja
Germinação
Propriedades antioxidantes
Country: Brasil
Editor: Brazilian Journal of Development
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.34117/bjdv6n1-306
Address: https://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/6413
Date Issue: 2020
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