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Type: Artigo
Title: Óleo essencial de Thymus vulgaris: elaboração de enxaguatório bucal e avaliação do efeito in vitro na formação da placa bacteriana
Title Alternative: Essential oil of Thymus vulgaris: preparation of pharmaceutical mouthwash formulation and in vitro evaluation of the bacterial plaque-inhibiting properties
Author: Santos, Rodolfo I.
Pereira, Daniel F. A.
Teodoro, Guilherme R.
Del Ciampo, Jose Orestes
Ogasawara, Mario S.
Canettieri, Antonio C. V.
Khouri, Sonia
Salvador, Marcos J.
Abstract: O objetivo deste estudo foi avaliar in vitro o efeito do óleo essencial de Thymus vulgaris (tomilho) puro ou incorporado em uma formulação farmacêutica de uso oral (enxaguatório bucal), frente ao Streptococcus mutans (ATCC 25175), determinando-se sua concentração inibitoria minima (CIM) e o efeito na formação da placa bacteriana. A CIM obtida para o óleo essencial de tomilho foi de 100 μg/mL (1%). Procedeu-se o desenvolvimento de enxaguatório bucal com efeito antiplaca contendo o óleo essencial comercial de tomilho. As análises da formação da placa bacteriana (ensaios microbiológicos, análise macroscópica de aderência e análises por MEV) confirmaram a eficácia destas novas formulações de enxaguatórios, sem álcool, contendo óleo essencial de T. vulgaris como agentes antiplaca bacteriana com possível emprego na odontologia preventiva. A caracterização química do óleo essencial bioativo foi realizada por CG-MS, verificando-se a presença de carvacrol, p-cimeno e α-pineno como constituintes majoritários
metadata.dc.description.abstractalternative: Essential Oil of Thymus vulgaris: Preparation of Pharmaceutical Mouthwash Formulation and In Vitro Evaluation of the Bacterial Plaque-Inhibiting Properties". The aim of this study was to evaluate the in vitro effect of the essential oil of Thymus vulgaris (thyme) pure or incorporate in a alcohol-free pharmaceutical mouthwash formulation, against Streptococcus mutans (ATCC 25175), being determined the Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and the effect in the bacterial plate formation. The MIC value obtained for the essential oil was 100 mu g/mL (1 %). The mouthwash pharmaceutical formulation containing commercial essential oil of T. vulgaris was preparated. Microbiological and macroscopic analysis as well as analyses for MEV confirmed the effectiveness of this new alcohol-free mouthwash formulation containing essential oil of T. vulgaris as agent with plaque-inhibiting properties and possible application in the preventive dentistry. The chemical characterization of the bioactive essential oil was accomplished by CG-MS, being verified the presence of carvacrol, p-cimene and alpha-pinene as major constituents
Subject: Placas dentárias
Tomilho
Country: Argentina
Editor: Colegio de Farmaceuticos de la Provincia de Buenos Aires
Rights: Fechado
Address: http://www.latamjpharm.org/previous_issue.php?vol=29&num=6
Date Issue: 2010
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