Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/347349
Type: Artigo
Title: Segurança do trabalho em unidades de beneficiamento de produtos olerícolas
Title Alternative: Work safety in agricultural packing houses
Author: Martins, M. A.
Abrahão, R. F.
Tereso, M. J. A.
Abstract: Esta pesquisa teve como objetivo principal a identificação dos fatores de risco de acidentes laborais em unidades de beneficiamento de produtos agrícolas (UB). A pesquisa foi realizada em seis UB representativas da região de Campinas, empregando-se entrevistas abertas e semiestruturadas, registros por meio de filmagens e fotos, observações diretas e sistemáticas de tarefas e medições de variáveis ambientais. Os riscos observados foram classificados em físicos, químicos, biológicos, ergonômicos e de acidentes. Para cada risco identificado foram discutidas possíveis consequências e sugestões. Como produto deste trabalho, foi construída uma lista de verificação (checklist) detalhada, com várias questões objetivas, relativas aos aspectos de segurança do trabalho em unidades de beneficiamento de produtos agrícolas.
metadata.dc.description.abstractalternative: This research's main objective was the identification of the risk factors of labour (workrelated) accidents in packing houses. The research was developed using six representative different packing houses in Campinas, state of São Paulo - Brazil, region. Open and semistructured interviews, photographed and filmed registers, direct observations and systematic observations of tasks had been carried through. The EWA application allowed the understanding of the workers' difficulties, relative to aspects of workplace safety, analyzed in lieu of Labour Laws (NR) and Brazilian Standard 5413 (NBR). The risks were classified in Physical, Chemical, Biological, Ergonomic and of Accident. For each identified risk, were presented the possible consequences and suggestions. As a product of this work, it was built a detailed checklist, containing many objective questions, relative to the aspects of workplace safety in tomato processing unities.
Subject: Fatores de risco
Horticultura
Country: Brasil
Editor: UNESP/Faculdade de Ciências e Engenharia
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.18011/bioeng2017v11n2p206-216
Address: http://seer.tupa.unesp.br/index.php/BIOENG/article/view/521
Date Issue: 2017
Appears in Collections:FEAGRI - Artigos e Outros Documentos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1018011bioeng2017v11n2p206216.pdf483.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.