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Type: Artigo
Title: Physicochemical characterization of jussara pulp powder by spray-drying
Title Alternative: Caracterização físico-química da polpa de juçara em pó por spray-drying
Author: Santana, Audirene Amorim
Oliveira, Rafael Augustus de
Telis, Vânia Regina Nicoletti
Abstract: This study was carried out to evaluate the effects of different mixtures of carrier agents (CA) (modified starch-MS plus whey protein concentrate-WPC or soy protein isolate-SPI) on the characteristics of microcapsules containing spray-dried jussara pulp powder. Four treatments, 30 %CAC+17.5 %MS:WPC, 17.5 %CAC+30 %MS:WPC, 30 %CAC+17.5 %MS:SPI and 17.5 %CAC+30 %MS:SPI, were evaluated, where CAC=carrier agent concentration (g carrier/g jussara pulp solids) and the proportions MS:WPC and MS:SPI indicate the grams of protein (WPC or SPI) per 100g of carrier. The solubility of the particles was not affected by the wall material, attaining average values of 78 %. The concentration of 30 %CAC+17.5 %MS:WPC improved the bulk density and moisture content. WPC and SPI were shown to be good alternative secondary wall materials for jussara pulp, together with MS.
metadata.dc.description.abstractalternative: O presente estudo foi realizado para avaliar os efeitos de diferentes misturas de agentes carreadores (AC) (amido modificado – AM acrescido de concentrado proteico de soro de leite – CPL ou isolado proteico de soja – IPS) sobre as características das microcápsulas contendo polpa de juçara em pó. Quatro tratamentos, 30% CAC + 17,5% AM:CPL; 17,5% CAC + 30% AM:CPL; 30% CAC + 17,5% AM:IPS; e 17,5% CAC + 30% AM:IPS, foram avaliados, nos quais CAC = concentração de agente carreador (g carreador/g sólidos de polpa de juçara) e proporções AM:CPL e AM:IPS em gamas de proteína (CPL ou IPS) por 100 g de carreador. A solubilidade das partículas não foi afetada pelo material de parede, atingindo valores médios de 78%. A concentração de 30% CAC + 17,5% AM:CPL melhorou o conteúdo de umidade e densidade bulk. CPL e IPS mostraram ser boas alternativas de materiais de parede secundários para polpa de juçara, em conjunto com AM.
Subject: Amido
Proteínas do soro do leite
Country: Brasil
Editor: UFPR/Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.5380/cep.v34i1.48991
Address: https://revistas.ufpr.br/alimentos/article/view/48991
Date Issue: 2016
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