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Type: Artigo
Title: Microencapsulation of pequi pulp by spray drying: use of modified starches as encapsulating agent
Title Alternative: Microencapsulação de polpa de pequi por spray drying: uso de amido modificado como agente encapsulante
Author: Santana, Audirene A.
Oliveira, Rafael A. de
Kurozawa, Louise E.
Park, Kil J.
Abstract: The aim of this study was to evaluate the microencapsulation of pequi pulp by spray drying. A central composite rotational design was used in order to evaluate the effect of the independent variables: inlet air temperature, surfactant concentration and modified starch concentration. The dependent variables were assumed as yield of the process and the product features microencapsulated. A selection of the best process condition was performed to obtain the best condition of a product with the highest vitamin C and carotenoids content. Powders showed moisture content below 2%. The experimental values of hygroscopicity, yield, water activity, total carotenoids and vitamin C powders ranged from 7.96 to 10.67 g of adsorbed water/100g of solids, 24.34 to 49.80%, 0.13 to 0.30, 145.78 to 292.11 mg of ascorbic acid/g of pequi solids and 15.51 to 123.42 mg of carotenoids/g of pequi solids, respectively. The inlet air temperature 140°C, the surfactant concentration of 2.5% and the modified starch concentration of 22.5% was recommended as the selected condition. By the scanning electron microscopy, it was observed that most of the particles had spherical shape and smooth surface.
metadata.dc.description.abstractalternative: O objetivo deste trabalho foi avaliar a microencapsulação de polpa de pequi por spray drying. Um delineamento composto central rotacional foi utilizado para avaliar o efeito das variáveis independentes: temperatura do ar de entrada, concentração de surfactante e concentração de amido modificado sobre o rendimento do processo e as características do produto microencapsulado. A seleção da melhor condição de processo foi baseada na obtenção de um produto com maior teor de vitamina C e de carotenoides. Todos os pós produzidos mostraram teores de umidade inferiores a 2%. Os valores experimentais de higroscopicidade, rendimento de secagem, atividade de água, vitamina C e carotenoides totais dos pós variaram de 7,96 a 10,67 g de água adsorvida/ 100 g sólidos, 24,34 a 49,80%, 0,13 a 0,30, 145,78 a 292,11 mg de ácido ascórbico/g de sólidos de pequi e 15,51 a 123,42 mg de carotenoides/g de sólidos de pequi, respectivamente. Temperatura de ar de entrada de 140°C, concentração de surfactante de 2,5% e concentração de amido modificado de 22,5% foram recomendadas como sendo a condição selecionada. Através da microscopia eletrônica de varredura, observou-se que a maioria das partículas apresentou formato esférico e superfície lisa.
Subject: Microencapsulação
Country: Brasil
Editor: Associação Brasileira de Engenharia Agrícola / Brazilian Agricultural Engineering Society
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0100-69162014000500017
Address: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162014000500017
Date Issue: 2014
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