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Type: Artigo de periódico
Title: Estimativa da disponibilidade de zinco em refeições com preparações padronizadas da alimentação escolar do município de Campinas
Title Alternative: Estimated zinc availability in school meals done with standard foods in the city of Campinas (SP), Brazil
Author: Domene, Semíramis Martins Álvares
Pereira, Thalita Cremonesi
Arrivillaga, Rye Katsurayama de
Abstract: OBJECTIVE: This study aimed to assess the molar ratios of phytate:Zn and phytatexCa:Zn/MJ in meals for school children aging from 7 to 14 years. METHODS: Recipes were standardized in a school and submitted an acceptance test by assessing meal leftovers. The availability of zinc in the usual meals was determined by calculating the molar ratios of phytate:zinc and phytatexCa:Zn/MJ. The dietary calculations were done with the program Nut Win (version 1.5) and 15 and 22 were used as cutoff values for the molar ratios of phytate:Zn and phytatexCa:Zn/MJ respectively for proper Zn absorption. RESULTS: The results show that 50.0% of the preparations present risk to the absorption of zinc according to the phytate:Zn ratio and 40.0% according to phytatexCa:Zn/MJ ratio; 82.0% of the diets offer less than 15.0% of the recommended calcium amounts and 63.6% are very likely to be inadequate regarding lipids. CONCLUSION: The use of the molar ratios to assess the school menus indicates that zinc availability may be low. This could be reversed by serving good sources of zinc, such as meats, more often.
OBJETIVO: Este estudo se propôs a avaliar razões molares fitato:Zn e fitatoxCa:Zn/MJ de preparações para escolares entre 7 e 14 anos. MÉTODOS: A padronização das receitas foi realizada em uma escola e submetida a teste de aceitação, por meio da avaliação do rejeito. As refeições habitualmente usadas foram submetidas à estimativa de disponibilidade de zinco por meio do cálculo das razões molares fitato:Zn e fitatoxCa:Zn/MJ. Os cálculos dietéticos foram realizados pelo programa Nut Win (versão 1.5) e foram usados os valores de 15 e 22 para as razões molares fitato: zinco e fitatoxCa:Zn/MJ, respectivamente, como pontos de corte para o risco à absorção de zinco. RESULTADOS: Os resultados mostram que 50,0% das preparações apresentam risco à absorção de zinco segundo fitato: Zn, e 40,0% segundo fitatoxCa:Zn/MJ; 82,0% dos cardápios fornecem menos do que 15,0% das recomendações de cálcio e 63,6% apresentam grande probabilidade de inadequação de lipídeos. CONCLUSÃO: A aplicação das razões molares para avaliação dos cardápios na alimentação escolar indica que a disponibilidade do zinco pode estar comprometida, o que pode ser revertido com o aumento da freqüência de alimentos fonte, como as carnes.
Subject: Ácido fítico
Alimentação escolar
Criança
Zinco
Phytic acid
School feeding
Children
Zinc
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732008000200004
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732008000200004
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732008000200004
Date Issue: 1-Apr-2008
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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