Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/34483
Type: Artigo de periódico
Title: O uso do destilado da desodorização do óleo de soja como fonte alternativa de vitamina E reduziu a evolução ponderal em ratos
Title Alternative: The use of soy oil deodorization distillate as an alternative source of vitamin E reduced the weight gain of rats
Author: Oliveira, Admar Costa de
Reis, Soely Maria Pissini Machado
Moraes, Cristina Machado Bragança de
Cunha, Jane Soraia Tangerino da
Haidamus, Leandro Lopes
Feliciano, Lílian Mara Feirra
Simões, Marilda Garcia
Abstract: OBJECTIVE: The objective of this study was to determine if the use of soybean oil deodorization distillate as an alternative source of vitamin E, both in natura and neutralized, affected the growth of Wistar rats. The effects on the Food Conversion Ratio and the Net Protein Efficiency Ratio for casein were also determined. METHODS: Recently weaned, male, Specific Pathogen Free rats, fed on the AIN-93G formulated diet, were divided into five experimental groups, each with 10 animals, and supplemented by oral-gastric drip: the control and no protein groups were supplemented with olive oil (placebo); group B was supplemented with crude soybean oil deodorization distillate; group N was supplemented with neutralized soybean oil deodorization distillate and group E was supplemented with EphinalÒ. Groups B, N and E received the vitamin mixture depleted with respect to vitamin E. RESULTS: The weight increases of the rats and the ratios calculated for groups control and E gave higher values than for the other groups (p<0.05). At the end of the experiment, there was no significant difference (p>0.05) between groups B and N with respect to weight gain, showing values 32% lower than for groups control and E. Groups control and E showed the highest values for Protein Efficiency Ratio, 3.9 and 4.0, and for Food Conversion Ratio, 0.38 and 0.41, respectively, showing no significant difference between these two groups. Group B showed lower Protein Efficiency Ratio and Food Conversion Ratio values, 3.0 and 0.26, than group N, 3.5 and 0.32, showing that neutralization of the soybean oil deodorization distillate reduced possible anti-nutritional or toxic effects of this residue. CONCLUSION: It was shown that the use of soybean oil deodorization distillate had a negative effect on the weight gain of rats and on the indexes of diet and protein quality of the casein.
OBJETIVO: Verificar se a utilização do destilado da desodorização do óleo de soja in natura e neutralizado como fonte alternativa de vitamina E afetava o crescimento de ratos Wistar, assim como, o quociente de conversão alimentar e o quociente de eficiência líquida da caseína. MÉTODOS: Ratos Specific Pathogen Free, machos, recém-desmamados, receberam dieta segundo a formulação AIN-93G e foram divididos em cinco grupos experimentais, com dez animais cada um, e respectivamente suplementados por gavagem: os grupos-controle e aprotéico foram suplementados com óleo de oliva (placebo); o grupo B, suplementado com destilado da desodorização do óleo de soja bruto; o grupo N, suplementado com destilado da desodorização do óleo de soja neutralizado e o grupo E, suplementado com Ephinalâ. Os grupos B, N e E receberam mistura vitamínica depletada em vitamina E. RESULTADOS: A evolução ponderal dos ratos e os quocientes calculados para os grupos-controles e E apresentaram valores superiores (p<0,05) aos demais grupos; com relação ao ganho de peso, os grupos B e N não apresentaram diferença significativa (p>0,05), e os valores foram 32% inferiores aos grupos-controle e E. Os grupos-controle e E apresentaram maiores valores de quociente de eficiência protéica líquida, 3,9 e 4,0, e quociente de conversão alimentar, 0,38 e 0,41, respectivamente, não diferindo entre si. O grupo B apresentou menores valores de quociente de eficiência protéica líquida e quociente de conversão alimentar (3,0 e 0,26) em relação ao grupo N (3,5 e 0,32), o que demonstrou que a neutralização do destilado da desodorização do óleo de soja reduziu possíveis efeitos antinutricionais ou tóxicos desse resíduo. CONCLUSÃO: Verificou-se, assim, que o destilado da desodorização do óleo de soja influenciou negativamente a evolução ponderal dos ratos e os índices de qualidade dietética e protéica da caseína.
Subject: óleo de soja
vitamina E
caseína
valor nutritivo
ratos
soybean oil
vitamin E
casein
nutritive value
rats
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732005000500012
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732005000500012
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732005000500012
Date Issue: 1-Oct-2005
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1415-52732005000500012.pdf108.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.