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Type: Artigo de periódico
Title: Índice de Qualidade da Dieta: avaliação da adaptação e aplicabilidade
Title Alternative: Healthy Eating Index: evaluation of adapted version and its applicability
Author: Fisberg, Regina Mara
Slater, Betzabeth
Barros, Rodrigo Ribeiro
Lima, Fernão Dias de
Cesar, Chester Luiz Galvão
Carandina, Luana
Barros, Marilisa Berti de Azevedo
Goldbaum, Moisés
Abstract: OBJECTIVE: This study was to adapt and to applied the U.S.A.'s Healthy Eating Index to evaluate the diet quality of individuals (n=50) residing in Botucatu, São Paulo, Brazil. METHODS: The food intake was measured by the 24-hour dietary recall method, and evaluated by an adapted Healthy Eating Index. The index was obtained by a score of the distribution of the ten components of the considered healthy diet. RESULTS: The mean Healthy Eating Index was 51,5; it was found that 12 percent of individuals had good diets; 74 percent, had diets that needed improvement; and 14 percent, had poor diets. There were a negative and significant correlation (p<0,05) between the Healthy Eating Index and the total dietary fat, fatty acids, cholesterol and sodium. The mean retinol and fiber intakes, presented a positive and significant correlation with the Healthy Eating Index. CONCLUSION: The results showed that the use of Healthy Eating Index in a target population is feasible.
OBJETIVO: O objetivo deste estudo foi adaptar e aplicar o Healthy Eating Index norte-americano para avaliar a qualidade da dieta de indivíduos (n=50) moradores em Botucatu, São Paulo, Brasil. MÉTODO: O consumo alimentar foi medido por meio do método Recordatório 24 horas e, para avaliação, foi utilizado o Índice de Qualidade da Dieta adaptado. O índice foi obtido por uma pontuação distribuída em dez componentes que caracterizam diferentes aspectos de uma dieta saudável. RESULTADOS: O valor médio do Índice de Qualidade da Dieta foi de 51,5, com 12% dos indivíduos apresentando dieta saudável; 74%, em dietas necessitando modificações e 14%, em dieta inadequada. A análise do coeficiente de correlação entre os escores do Índice de Qualidade da Dieta apresentou associação inversa estatisticamente significante (p<0,05) com a porcentagem de gordura total, a porcentagem de gordura saturada, o colesterol e o sódio. Apresentaram associação positiva estatisticamente significante em relação ao Índice de Qualidade da Dieta o retinol e a fibra. CONCLUSÃO: Os resultados indicam a viabilidade de aplicação do Índice de Qualidade da Dieta na população estudada.
Subject: qualidade da dieta
índice de qualidade da dieta
dieta
nutrição
quality of diet
healthy eating index
diet
nutrition
Editor: Pontifícia Universidade Católica de Campinas
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-52732004000300003
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732004000300003
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732004000300003
Date Issue: 1-Sep-2004
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

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