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Type: Artigo
Title: Elevada prevalência de inadequação do consumo de fibras alimentares em idosos e fatores associados : um estudo de base populacional
Title Alternative: High prevalence of inadequate dietary fiber consumption and associated factors in older adults : a population-based study
Author: da Silva, G.M.
Durante, É.B.
de Assumpção, D.
de Azevedo Barros, M.B.
Corona, L.P.
Abstract: Vários fatores podem gerar mudanças nas práticas alimentares dos idosos, contribuindo para que as recomendações nutricionais não sejam atendidas. Estimar a prevalência de inadequação do consumo de fibras alimentares e seus fatores associados. Estudo transversal de base populacional que utilizou dados do Inquérito de Saúde no Município de Campinas, realizado em 2008/2009, no qual foram analisados 1.509 indivíduos ≥ 60 anos. O consumo alimentar foi estimado por meio do recordatório de 24 horas, e foi calculada a prevalência de inadequação de acordo com o ponto de corte para fibras totais do Institute of Medicine de 30 g/dia para homens e 21 g/dia para mulheres. Os fatores associados foram identificados utilizando modelo hierárquico de regressão de Poisson para estimativa das razões de prevalência, ajustados por variáveis de bloco distal (sociodemográficos) e bloco proximal (condições de saúde e indicadores de estilo de vida). A inadequação do consumo de fibras alimentares foi observada em 90,1% da população, significantemente maior no sexo masculino (RP = 1,06), em idosos com parceiro (RP = 1,05), de menor renda (RP = 0,95), inativos fisicamente (RP = 1,05) e naqueles que não gostariam de mudar o peso corporal (RP = 1,05). Considerando que a inadequação de fibras alimentares foi muito elevada, toda a população de 60 anos ou mais deve ser alvo de intervenção nutricional para garantir o aporte adequado desse nutriente
metadata.dc.description.abstractalternative: Several factors can lead to changes in dietary practices of the older adults; which contributes with nutritional recommendations not being met. To estimate the prevalence of inadequate dietary fiber consumption and to identify associated factors. Population-based, cross-sectional study that used data from a health survey in the municipality of Campinas, SP, Brazil, held in 2008/2009, in which 1,509 individuals aged 60 or older were assessed. Food consumption was estimated through a 24-hour recall, and the prevalence of inadequacy was calculated according to the Institute of Medicine’s cut-off point for total fiber (30 g/day for men and 21 g/day for women). Associated factors were identified using the hierarchical Poisson regression model to estimate the prevalence, adjusted for block distal (sociodemographic) and proximal variables (health and lifestyle indicators). Inadequate consumption was observed in 90.1% of the population, and after adjustments in the final model, this rate remained significantly higher among males (RP = 1.06), seniors with a partner (RP = 1.05), lower income (RP = 0.95), physically inactive (RP = 1.05) and those who would not like to change body weight (RP = 1.05). Considering that inadequacy of dietary fiber was very high, the whole 60-year-old or older population must be targeted for nutritional intervention in order to ensure adequate intake of this nutrient
Subject: Idosos
Country: Brasil
Editor: Associação Brasileira de Pós-Graduação em Saúde Coletiva
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.1590/1980-549720190044
Address: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2019000100441
Date Issue: 2019
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