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Type: Artigo
Title: Carioca bean genotypes for tolerance to grain darkening by natural and accelerated methods
Title Alternative: Genótipos de feijoeiro carioca para tolerância ao escurecimento de grão pelos métodos natural e acelerado
Author: Spitti, A.M.D.S.
Carbonell, S.A.M.
Dias, C.T.S.
Sabino, L.G.
Carvalho, C.R.L.
Chiorato, A.F.
Abstract: The slow darkening of grains is sought by bean breeders because the consumers consider that darker grains demand more time for cooking. The analysis currently used takes around 90 days to differentiate grain color among genotypes. The objective was to evaluate the color as a function of the value of L* (lightness) of carioca beans, by natural and accelerated methods to verify equivalence between methods, validation of the methodology and identification of genotypes tolerant to the darkening. The grain darkening was compared and evaluated by natural darkening method under shelf conditions, in days storage, and accelerated darkening method under ultraviolet light, in hours. The natural darkening time of 90 days was statistically equal to 24 hours of accelerated darkening, and the difference among the genotypes could be obtained in a shorter time, indicating a correspondence in the methods. The accelerated darkening method can be used to shorten the analysis time in the routine of breeding programs
metadata.dc.description.abstractalternative: O escurecimento lento de grãos é almejado por melhoristas de feijoeiro porque o consumidor considera que grãos mais escuros apresentarão maior tempo para cocção. A análise empregada atualmente leva ao redor de 90 dias para diferenciação da cor do grão entre os genótipos. Objetivou-se avaliar a cor em função do valor de L* (luminosidade) de feijoeiro do tipo carioca pelos métodos natural e acelerado para verificar equivalência entre os métodos, validação da metodologia e identificação de genótipos tolerantes ao escurecimento. O escurecimento de grãos foi comparado e avaliado pelo método de escurecimento natural em condições de prateleira, em dias de armazenamento, e pelo método de escurecimento acelerado, em condições de luz ultravioleta, em horas. O escurecimento natural de 90 dias foi estatisticamente igual a 24 horas de escurecimento acelerado, e a diferença entre os genótipos pôde ser obtida em menor tempo, indicando correspondência entre os métodos. O método de escurecimento acelerado pode ser utilizado para encurtar o tempo de análise na rotina dos programas de melhoramento
Subject: Feijão
Country: Brasil
Editor: UFLA
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.1590/1413-7054201943012519
Address: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542019000100224
Date Issue: 2019
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