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Type: Artigo
Title: Chemical attributes and microbial activity of soil cultivated with cassava under different cover crops
Title Alternative: Atributos químicos e atividade microbiana do solo cultivado com mandioca sob diferentes coberturas vegetais
Author: Araujo, Fernando S.
Barroso, Josue R.
Freitas, Lucas de O.
Teodoro, Mauro S.
de Souza, Zigomar M.
Torres, Jose L. R.
Abstract: Conservationist systems of crop management increases the amount of substrate, alters fertility and increases soil biological activity. The objective of this study was to evaluate the influence of soil management systems on the chemical attributes and microbial activity of soil under cassava crop. The experiment was set as completely randomized design in a factorial scheme of 2 x 3 x 2, being two systems of cultivation (minimum with only mown; minimum with mown and incorporation), three types of soil coverage (fallow; Crotalaria juncea L.; Canavalia ensiformis L.) and two soil depths (0-0.10 and 0.10-0.20 m), with four repetitions. The production of dry mass from cover crops, the soil chemical attributes and the soil microbial activity were evaluated. There were no differences between management systems, and the C. juncea cover crop presented superior dry mass production among the soil coverages. The concentrations of soil Ca and K were greater in the fallow coverage and C. juncea areas in the 0-0.10 m soil layer; however, these nutrients differ in the soil layer below (0.10-0.20 m). There were no differences for the basal respiration of soil microorganisms in both soil depths or among soil coverage, but the carbon from microbial biomass was superior in the most superficial soil layer where more substrate is available to soil microorganisms
metadata.dc.description.abstractalternative: O aporte de resíduos vegetais no solo proporcionado pelos sistemas conservacionistas de manejo aumenta a quantidade de substrato, altera a fertilidade e aumenta a atividade biológica do solo. O objetivo deste estudo foi avaliar a influencia dos sistemas de manejo nos atributos químicos e na atividade microbiana do solo sob cultivo de mandioca. Com delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 x 2, foram avaliados dois sistemas de cultivo mínimo (somente roçado; roçado e incorporado), três tipos de cobertura (pousio; Crotalaria juncea L.; Canavalia ensiformis L.) e duas profundidades (0-0,10 e 0,10-0,20 m), com quatro repetições. Foram avaliados a produção de massa seca das coberturas, os atributos químicos e a atividade microbiana do solo. Não houve diferenças entre sistemas de cultivo mínimo e a C. juncea apresentou a maior produção de massa seca. Os teores de potássio e cálcio foram superiores nas áreas com resíduos de pousio e C. juncea na camada de 0-0,10 m; no entanto, estes nutrientes diferem na camada do solo abaixo 0,10-0,20 m. Não houve diferenças entre a respiração basal de microorganismo do solo em ambas as profundidades e coberturas, mas o carbono da biomassa microbiana foi superior na camada mais superficial, onde há mais substrato disponível para os microorganismos do solo
Subject: Canavalia ensiformis
Country: Brasil
Editor: Universidade Federal de Campina Grande/Centro de Ciencias e Tecnologia
Rights: Aberto
Identifier DOI: 10.1590/1807-1929/agriambi.v23n8p614-619
Address: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019000800614
Date Issue: 2019
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