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Type: Artigo de periódico
Title: Fibras solúveis e insolúveis de verduras, tubérculos e canela para uso em nutrição clínica
Title Alternative: Soluble and insoluble fibres of vegetables, tubers and cinnamon for use in enteral nutrition
Author: Araújo, Edma Maria de
Menezes, Hilary Castle de
Tomazini, Julien Mironescu
Abstract: Enteral diets containing conventional foods are used to reduce costs and obtain individualization. However, more studies are required to improve their dietary fibre content, the nutritive value, and reliability. This study proposed to study the dietary fibres of different vegetables and spices such as pumpkin, watercress, powdered cinnamon, cauliflower, yam, and tomato for use in enteral nutrition or in oral nutritional supplements. These foods were chosen since they contain dietary fibres and other elements considered to be functional (isothiocyanate, indoles, lycopene, carotene, and chlorophyll). They were prepared in water solution and added to a homemade enteral formula. The soluble and insoluble fibres, proximate composition, and water activity (Aw) were determined. The foods were added to the homemade enteral formula in the proportion of 100 g/2000 kcal/2 L and in the proportion of 150 g/2000 kcal/2 L to the water. The largest amount of dietary fibre (wet basis) was found in the cinnamon (50.11%). The other foods results were: pumpkin, 1.76%, watercress 0.85%, cauliflower 1.51%, yam 1.56%, and tomato 1.00%. The Aw values were between 0.988 and 0.999, and so it indicates that the preparations can therefore be used in enteral diets, but they should be consumed soon after preparation to assure microbiological safety.
Dietas enterais com alimentos convencionais são usadas para obter individualização e menor custo. No entanto, para melhorar o teor de fibras alimentares, o valor nutritivo e a confiabilidade, mais estudos são necessários. A proposta desse estudo foi estudar fontes de fibra alimentar de abóbora, agrião, canela em pó, couve-flor, inhame e tomate, para uso em nutrição enteral ou suplemento nutricional oral. Esses alimentos foram escolhidos por conter fibras alimentares e outros elementos considerados funcionais (isotiocianatos, indóis, licopeno, carotenoides, clorofila). Foram formuladas preparações com os alimentos em solução de água e adicionadas a uma formulação enteral domiciliar. Foram determinadas fibras solúvel e insolúvel, a composição centesimal dos alimentos e a atividade de água das formulações. Os alimentos foram acrescentados à formulação enteral domiciliar em quantidades de 100 g/2000 kcal/2 L e à água 150 g/2000kcal/2 L. Essas quantidades equivalem a duas porções diárias de cada alimento. A maior quantidade de fibra alimentar (base úmida) foi de canela (50,11%), sendo o teor dos outros alimentos: abóbora 1,76%; agrião 0,85%; couve-flor 1,51%; inhame 1,56%; e tomate 1,00%. Os valores de atividades de água ficaram entre 0,988 e 0,999, indicando que as dietas são suscetíveis à contaminação microbiana, sendo mais seguro consumir essas dietas imediatamente após o preparo.
Subject: fibra alimentar
nutrição enteral
suplemento nutricional oral
atividade de água
dietary fibre
enteral nutrition
oral nutritional supplement
water activity
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612009000200027
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612009000200027
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200027
Date Issue: 1-Jun-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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