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Type: Artigo de periódico
Title: Influence of secondary packing on the freezing time of chiken meat in air blast freezing tunnels
Title Alternative: Influência da embalagem secundária sobre o tempo de congelamento de carne de frango em túneis de circulação de ar forçada
Author: Santos, Clarice de Ávila
Laurindo, João Borges
Silveira Júnior, Vivaldo
Hense, Haiko
Abstract: Freezing of poultry cuts in continuous convective air blast tunnels is normally performed with the products protected by Low Density Polyethylene (LDPE) as a primary packaging and using Corrugated Cardboard Boxes (CCB) as secondary packaging. The objective of this work was to investigate the influence of these secondary packaging on the freezing of poultry cuts in continuous convective air blast tunnels. The study was performed by replacing CCB with Perforated Metal Boxes (PMB) in order to remove the packaging thermal resistance. The assays, performed in a industrial plant, demonstrated that CCB used commercially for meat freezing have a high heat transfer resistance. Their replacement with PMB can lead to shorter freezing times and spatially homogeneous freezing. Reductions of up to 45% in the freezing times were observed using PMB. The plateau of the temperature curve, related to the freezing time of free water, was significantly reduced using PMB, which is accepted to lead to better product quality after thawing. As the products were protected by the LDPE films as primary packaging, their appearance were not affected. The results presented in this work indicate that replacing CBB with PMB can be an excellent alternative to reduce freezing time and improve freezing homogeneity in industrial air blast tunnels, which could also be applied to other products.
O congelamento de cortes de frango em túneis convectivos é normalmente realizado com o produto envolto por filmes de polietileno de baixa densidade (PEBD, embalagem primária) e acondicionado em caixas de papelão (CP, embalagem secundária). O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da embalagem secundária no congelamento dos cortes de frango. Para isso, compararam-se as curvas de congelamento do produto processado acondicionado em caixas metálicas perfuradas (CMP), que praticamente eliminam a resistência térmica da embalagem secundária, com as curvas de congelamento do produto nas CP. Os ensaios, realizados em uma planta industrial de processamento de aves, indicaram que as CP possuem uma grande resistência térmica e que a substituição delas por PMB pode resultar em maior homogeneidade espacial do processo de congelamento e em tempos de processo 45% inferiores. A duração do patamar de temperaturas que caracteriza a etapa de solidificação foi sensivelmente reduzida, o que favorece a obtenção de produtos congelados de melhor qualidade. A aparência dos produtos congelados em CMP não foi afetada, devido à proteção oferecida pelo PEBD. Assim, a substituição das caixas de papelão por caixas metálicas perfuradas pode ser uma excelente alternativa para reduzir o tempo de congelamento e melhorar sua homogeneidade espacial em túneis industriais.
Subject: cortes de frango
tempo de congelamento
túneis convectivos
embalagem secundária
chicken meat
freezing time
air blast tunnels
secondary packaging
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612008000500038
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612008000500038
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000500038
Date Issue: 1-Dec-2008
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