Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/32219
Type: Artigo de periódico
Title: Embalagens ativas para alimentos
Title Alternative: Active packaging for foods
Author: AZEREDO, Henriette Monteiro Cordeiro de
FARIA, José de Assis Fonseca
AZEREDO, Alberto Monteiro Cordeiro de
Abstract: Traditionally, food packaging systems have been designed to protect the product, one of their main requirements being not to interact with the packaged food; thus, they function as an inert barrier between the food and the environment. On the other hand, active packaging systems have been developed to interact desirably with the product, increasing or checking its shelf life. This review presents active packaging definition, main functions and applications.
Tradicionalmente, as embalagens para alimentos têm sido planejadas para proteger o produto; um de seus principais requisitos é a não interação com o alimento acondicionado, funcionando assim como uma barreira inerte entre o alimento e o ambiente. Entretanto, as tecnologias envolvendo embalagens ativas visam o planejamento de embalagens que apresentem interações desejáveis com o produto, aumentando ou monitorando sua vida-de-prateleira. Essa revisão tem o objetivo de apresentar o conceito de embalagens ativas e suas principais funções e aplicações.
Subject: embalagens ativas
vida-de-prateleira
embalagens para alimentos
active packaging
shelf life
food packaging
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20612000000300010
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612000000300010
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000300010
Date Issue: 1-Dec-2000
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.