Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/319086
Type: research-article
Title: Effect of a simulated heat wave in thermal and aerial environment broiler-rearing environment
Title Alternative: Onda de calor simulada e seu impacto no ambiente térmico e aéreo de frangos de corte
Author: Vale
Marcos M. do; Moura
Daniella J. de; Nääs
Irenilza de A.; Curi
Thayla M. R. C.; Lima
Karla A. O.
Abstract: Global warming increases the occurrence of events such as extreme heat waves. Research on thermal and air conditions affecting broiler-rearing environment are important to evaluate the animal welfare under extreme heat aiming mitigation measures. This study aimed at evaluating the effect of a simulated heat wave, in a climatic chamber, on the thermal and air environment of 42-day-old broilers. One hundred and sixty broilers were housed and reared for 42 days in a climatic chamber; the animals were divided into eight pens. Heat wave simulation was performed on the 42nd day, the period of great impact and data sampling. The analyzed variables were room and litter temperatures, relative humidity, concentrations of oxygen, carbon monoxide and ammonia at each pen. These variables were assessed each two hours, starting at 8 am, simulating a day heating up to 4 pm, when it is reached the maximum temperature. By the results, we concluded that increasing room temperatures promoted a proportional raise in litter temperatures, contributing to ammonia volatilization. In addition, oxygen concentrations decreased with increasing temperatures; and the carbon monoxide was only observed at temperatures above 27.0 °C, relative humidity higher than 88.4% and litter temperatures superior to 30.3 °C.
O aquecimento global aumenta a ocorrência de eventos extremos como as ondas de calor. Pesquisas sobre como as condições térmicas e aéreas afetam o ambiente de produção de frangos de corte são importantes para se avaliar o bem-estar animal sob condições extremas de calor, objetivando medidas mitigadoras. Este estudo pretende avaliar o efeito da simulação de ondas de calor em câmara climática, sobre o ambiente térmico e aéreo de frangos de corte com 42 dias de idade. 160 frangos foram alojados e criados, de 1 a 42 dias de idade, em câmara climática que foi dividida em oito baias. A simulação de onda de calor foi realizada no 42º dia de criação das aves, memento de maior impacto e da coleta dos dados. As variáveis foram coletadas em intervalos de duas horas a partir das 8 horas da manhã, simulando o aquecimento do dia até às 16 horas, horário de máxima, sendo coletados temperatura ambiente, temperatura da cama, umidade relativa do ar, concentrações de oxigênio, monóxido de carbono e amônia em cada baia, nos intervalos de duas em duas horas. Com os resultados obtidos na câmara climática, foi possível concluir que o aumento da temperatura ambiente ocasionou aumento na temperatura da cama, o que, consequentemente, contribuiu para o aumento da volatilização da amônia. A concentração de oxigênio foi reduzida enquanto a temperatura foi aumentada. A presença de monóxido de carbono foi observada quando a temperatura ambiente estava acima de 27,0 ºC, a umidade relativa superior a 88,4% e a temperatura da cama estava superior a 30,3 ºC.
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v36n2p271-280/2016
Address: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162016000200271
Date Issue: 2016
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

Files in This Item:
File SizeFormat 
S0100-69162016000200271.pdf278.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.