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Type: research-article
Title: Factors associated with overweight among elementary schoolchildren in Campinas, São Paulo, Brazil
Title Alternative: Fatores associados ao excesso de peso em escolares do ensino fundamental em Campinas, São Paulo
Author: CAMARGO
Juliana Melo Teruel Biagi; MARÍN-LEÓN
Leticia
Abstract: Objective To assess overweight/obesity of elementary schoolchildren in Campinas , São Paulo , Brazil, and its association with parental nutritional status, children's food consumption, food preferences, and level of physical activity, and familial socioeconomic status. Methods This case-control study included 509 schoolchildren aged 7 to 10 years. Body mass index Z-score was used to determine nutritional status, defining cases (>+1 Z-score) and controls (³-2 ?+1 Z-score). To address association with overweight/obesity, a conceptual model was established and used for multiple analysis, performed by logistic regression. Results The children had an overweight/obesity frequency of 39.5%. Multiple analysis adjusted for socioeconomic level showed that overweight/obese children were more likely to eat at the mall (1.55; 95%CI=1.00-2.40), have overweight and obese parents (OR=1.71; 95%CI=1.08-2.71 and OR=3.55; 95%CI=2.18-5.80 respectively), report use of passive school transport (OR=1.57; 95%CI=1.04-2.36), and consume chicken nuggets on 3 or more days per week (OR=3.03; 95%CI=1.32-6.95). Conclusion These results support the urgent need of strategies to reduce overweight/obesity and promote its prevention in schoolchildren. Moreover, intervention studies involving parents and addressing environmental factors are important for the development of effective programs.
Objetivo Avaliar o sobrepeso/obesidade de escolares do ensino fundamental de Campinas, estado de São Paulo, e sua associação com: estado nutricional dos pais, consumo de alimentos, preferências alimentares, atividade física e condições socioeconômicas da família. Métodos Este estudo caso-controle incluiu 509 escolares de 7 a 10 anos de idade. O índice de massa corporal escore-Z foi utilizado para determinação do estado nutricional, definindo casos (>+1 escore-Z) e controles (³-2 ?+1 escore-Z). Para associação com o excesso de peso, um modelo conceitual foi criado e utilizado para a análise múltipla, realizada por meio de regressão logística. Resultados A frequência de excesso de peso foi de 39,5%. A regressão múltipla ajustada por nível econômico mostrou que crianças com sobrepeso/obesidade têm maior chance de comer em shopping center (1.55; 95%CI=1.00-2.40), ter pais com sobrepeso ou obesos (OR=1.71; 95%CI=1.08-2.71 e 3.55; 95%CI=2.18-5.80 respectivamente), utilizar meio de transporte escolar passivo (OR=1.57; 95%CI=1.04-2.36) e comer empanado de frango mais de três dias por semana (OR=3,03; IC95%=1,32-6,95). Conclusão Os resultados suportam a necessidade urgente de estratégias para redução e prevenção do excesso de peso entre os escolares. Além disso, estudos de intervenção que envolvam pais e abordem fatores ambientais são importantes para o desenvolvimento de programas eficazes.
Citation: Revista De Nutrição, 29, 3, p.401-. 2016.
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/1678-98652016000300010
Address: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732016000300401
Date Issue: 2016
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