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Type: Artigo de periódico
Title: AVALIAÇÃO SENSORIAL DE VINHAS RIESLING ITÁLICO NACIONAIS UTILIZANDO PERFIL LIVRE
Title Alternative: SENSORY EVALUATION OF BRAZILIAN WELCHRIESLING WINES BY FREE-CHOICE PROFILING
Author: BENASSI, Marta de Toledo
DAMÁSIO, Maria Helena
CECCHI, Heloísa Máscia
Abstract: There is a large bibliography on descriptive sensory analysis of wines. Free-choice profiling, a new descriptive sensory technique, was applied to develop a profile with respect to appearance, aroma and taste for seven Brazilian Welchriesling wines. Twelve panelists, without experience with the technique, were selected using triangular tests. The Grid method was used to obtain the list of descriptors. The number of attributes developed for each judge vary from seven to thirteen. Generalized Procrustes Analysis were applied to the data. During fifteen days, fifteen sessions were realized: two to select the assessors, four to develop the terminology, two to check the score sheets and seven to evaluate the wines (balanced incomplete block design). It was observed good discrimination between the samples. Wines were differentiated mainly by taste attributes (acid, astringent, alcoholic, sweet and fruity), correlated with dimension 1 (25% of variance), and one appearance attribute (yellow color), associated with dimension 2 (9% of variance).
A literatura cita um grande número de trabalhos envolvendo análise sensorial descritiva para vinhos. Perfil Livre, uma nova técnica descritiva, foi utilizado na caracterização em termos de aparência, sabor e aroma para sete amostras de vinhos brancos Riesling Itálico nacionais. Doze provadores, sem experiência anterior com a técnica, foram selecionados utilizando-se teste triangular. Para o levantamento de atributos foi empregado o método rede. O número de atributos levantados por provador variou de sete a treze. Utilizou-se a análise Procrustes Generalizada para tratamento dos dados. Durante quinze dias, foram realizadas quinze sessões, sendo duas para a seleção de provadores, quatro para o levantamento de atributos, duas para checar a ficha e sete para avaliação das amostras (blocos incompletos balanceados). Foi obtida boa discriminação entre as amostras. Os vinhos foram separados com base em atributos de sabor (doce, frutado, ácido, adstringente e alcoólico), correlacionados com a dimensão 1 (25% da variância), e um atributo de aparência (cor amarela), correlacionado com a dimensão 2 (9% da variância).
Subject: vinho Riesling Itálico
análise sensorial descritiva
Perfil Livre
análise Procrustes Generalizada
Welchriesling wine
descriptive sensory analysis
Free-choice profiling
Generalized Procrustes analysis
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20611998000300003
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611998000300003
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611998000300003
Date Issue: 1-Aug-1998
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