Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/315946
Type: DISSERTAÇÃO
Degree Level: Mestrado
Title: Relação entre helmintos gastrointestinais ambiente e alimentação de pacus (Piaractus mesopotamicus Holberg, 1887) em tanques de piscicultura
Title Alternative: Relation among gastroeintestinal helminthes environment and feeding Pacus (Piaractus mesopotamicus Holberg, 1887) in fishponds
Author: Barreto, Ermelindo
Advisor: Allegretti, Silmara Marques, 1963-
Abstract: Resumo: O Brasil possui diversas espécies nativas de peixes com grande potencial para exploração na aquicultura. Entretanto, a maioria delas carece de estudos científicos e tecnológicos que permitem a máxima viabilidade zootécnica e econômica. Dentre as espécies de peixes nativas da América do Sul, o pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) é uma das mais cultivadas em pisciculturas de todo o Brasil. O pacu é uma espécie onívora, nativa da Bacia do Rio da Prata, ocorrendo principalmente nos rios Paraná e Paraguai e seus afluentes, adapta-se a diversos sistemas de criação, tem excelente crescimento e conversão alimentar. Sua alta capacidade reprodutiva, crescimento rápido e fácil aceitação comercial, fazem desta espécie uma das preferências no cultivo de peixes no território brasileiro. No período de julho de 2008 a setembro de 2009 foram examinados 142 pacus de tamanhos variados, coletados nos tanques do Centro de Pesquisa e Conservação de Peixes Continentais - Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade - CEPTA/ICMBio, Pirassununga, SP. Os peixes foram medidos, pesados e determinados o sexo e maturidade sexual. Foram encontrados Rondonia rondoni (prevalência de 63,38%, intensidade média de 2589,59 vermes/peixe e abundância média de 1641,29) e Goezia sp. (prevalência de 51,41%, intensidade média de 2,52 vermes/peixe e abundância média de 1,29). Os conteúdos gastrointestinais foram divididos em 3 grupos alimentares: G1 (essencialmente matéria vegetal), G2 (mistura de vegetais com ração) e G3 (essencialmente ração). As análises estatísticas demonstraram haver relação entre o número de R. rondoni presentes no peixe e o grupo alimentar (P<0,0001), sendo o grupo G1 com a menor média no número de vermes (207 vermes/peixe), o G2 com a maior média (4198,42 vermes/peixe) e o G3 com 403,54 vermes/peixe. Outro resultado significativo mostrou que o tanque também influenciou na característica da infecção por ambos os nematódeos: no tanque com grande quantidade de vegetação as prevalências eram baixas e as intensidades altas e tanques sem vegetação houve uma elevação na prevalência e diminuição na intensidade de infecção.

Abstract: Brazil has several native fish species with great potential for exploitation in aquaculture. However, most of them lack scientific and technological advances that allow for maximum performance and economic feasibility. Among the fish species native from South America, the pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) is one of the most cultivated in farms throughout Brazil. Pacu is an omnivorous species, native to the basin of the River Plate, occurring mainly in the Paraná and Paraguay rivers and their affluents. It is a species adapted to different farming systems, it has an excellent growth and feed conversion. Their high reproductive capacity, rapid growth and easy commercial acceptance, make this species very attractive for fish cultivation in the Brazilian territory. A total of 142 specimens of Pacu of different sizes were collected in tanks of the Center for Research and Conservation of Fish Continental - Chico Mendes Institute for Biodiversity Conservation - CEPTA / ICMBio, Pirassununga, SP and examined from July 2008 to September 2009. The fishes were weighed, measured and classified according to sex and sexual maturity. The gastrointestinal helminths found were: Rondonia rondoni (prevalence of 63.38%, mean intensity of infection of 2589.59 worms/fish and mean abundance of 1641.29) and Goezia sp. (prevalence of 51.41%, mean intensity of infection of 2.52 worms/fish and mean abundance of 1.29). The gastrointestinal contents were divided into three food groups: G1 (mainly vegetable matter), G2 (mixed vegetables with fish food) and G3 (fish food). Statistical analysis showed relationship between the number of R. rondoni and food group (p <0.0001). G1 with the lowest average in the number of worms (207 worms/fish), G2 with the highest average (4198.42 worms/fish) and G3 with 403.54 worms/fish. Another significant result showed that the maintenance tank also influence the characteristic of infection by both nematodes. In tank without vegetation there was an increase in the prevalence and decrease in the intensity of infection.
Subject: Pacu (Peixe)
Helminto
Peixe - Alimentação
Peixe - Criação
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2009
Appears in Collections:IB - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Barreto_Ermelindo_M.pdf2.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.