Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/313891
Type: TESE
Degree Level: Doutorado
Title: Analise da estrutura de piruvato descarboxilase de Saccharomyces cerevisiae MC 16
Author: Amazonas, Maria Angela Lopes de Almeida
Advisor: Focesi Junior, Aldo, 1933-2001
Junior, Aldo Focesi
Abstract: Abstract: Pyruvate decarboxylase (PDC, EC 4.1.1.1) is a key enzyme in the yeast carbon metabolism, driving pyruvic acid towards ethanol production. Although it is well established that the enzyme is a tetramer of about 240 KD, its monomeric subunit structure is still a matter of controversy. Either one or two subunit types have been described and three structural genes -- PDC 1, PDC 5 and PDC 6 -- identified so faro This thesis had the aim of contributing for the elucidation of the questiono preliminary experiments were developed to establish the adequate conditions to the enzyme production and stability during its purification and storage. Three types of PDC,separable by ion exchange chromatography, were isolated and the following hypotheses to explain their origin were brought foward: 1.dimer-tetramer/holoenzyme-apoenzyme dissociation;2. reversible phosphorylation; 3.proteolysis;and 4. different subunits/isoenzymes
Resumo: Piruvato descarboxilase (PDC, EC 4.1.1.1) é uma enzima chave no metabolismo do carbono de levedura, direcionando o ácido pirúvico para a produção de etanol. Embora esteja bem estabelecido que a enzima é um tetrâmero de aproximadamente 240 KD, a estrutura das suas subunidades monoméricas é ainda uma questão controvertida. Tanto um como dois tipos de subunidades têm sido descritos, tendo sido identificados até o momento três genes estruturais -- PDC 1, PDC 5 e PDC 6. Esta tese se propôs a contribuir para a elucidação da questão. Experimentos preliminares foram executados visandoestabelecer as condições adequadas à produção e à estabilidade da enzima durante sua purificação e estocagem.Três formas de PDC, separáveis por cromatografia de troca iônica, foram isoladas e as seguintes hipóteses foram levantadas para explicar suas origens: 1. dissociação dímerotetrâmero/holoenzima-apoenzima; 2. fosforilação reversível;3. proteólise; e 4. diferentes subunidades/isoenzimas
Subject: Enzimas
Ácido piruvico
Saccharomyces
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 1993
Appears in Collections:IB - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Amazonas_MariaAngelaLopesdeAlmeida_D.pdf7.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.