Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/313731
Type: TESE
Title: Efeitos antioxidantes (in vitro e in vivo) de especies ricas em flavonoides pertencentes ao genero Turnera, familia Turneraceae
Title Alternative: Antioxidant effects (in vitro e in vivo) of flavonoids in Turnera diffusa and Turnera ulmifolia tea
Author: Batista, Rangel Willians
Advisor: Brito, Alba Regina Monteiro Souza, 1954-
Abstract: Resumo: Em processos de ulcerogênese por isquemia-reperfusão há grande liberação de radicais livres causando peroxidaçâo lípidica e desestruíuração proteica pela oxidação de grupos -SH, o que altera funções da membrana e de enzimas e leva à disfunção celular e necrose tecidual. Ensaios fitoquímícos revelaram que infusos de Turnera diffusa e T. ulmifolia tem como compostos majoritários flavonas C- glicosiladas derivadas de luteonina e apigenina. A atividade antiulcerogênica destes infusos está comprovada, porém faltam estudos sobre o potencial antioxidante. Relacionando o potencial antioxidante de flavonóides e a atividade antíúlcera do extrato, mostramos in vitro que 50 pg/ml salina do extrato de T. ulmifolia e T diffusa protegem em 58 e 47% a oxidação de GSH proteico na mitocôndria oxidada por 10 uM Fe+2 e 200 uM ascorbato, respectivamente. E proteção de 12 e 50% em mitocôndria oxidada por 1,5 mM Pi e 10pM CaCb, demonstrando poder de manter grupos -SH intactos durante diferentes sistemas de danos à mitocôndria. O potencial de estabilizar a membrana foi corroborado com a diminuição na peroxidaçâo lípidica de 62 e 67% para 7. ulmifolia e T diffusa, respectivamente. Quando testados em úlcera por isquemia-reperfusão como modelo in vivo houve uma diminuição no índice de úlceras de 59 e 69%; com diminuição da peroxidaçâo lípidica de 50 e 51% e manutenção na [-SH] total de até 100% na mucosa gástrica para T. ulmifolia e T diffusa, quando comparadas à salina.

Abstract: Turnera ulmifolia L. and Turnera diffusa Wild are known in folk medicine for treatment of several gastric diseases. Other studies have previously reported anti-ulcer activity and this relationship with your majority composition to be flavonoids. Natural flavonoids are known for scavenging properties on oxygen radicals in vivo and in vitro. The oxyradicals generated during the proposed episodes of ischemia-reperfusion provoke severe changes in mitochondria-generated ROS, induce peroxidation of the membrane lipids and oxidation -SH compounds. Therefore, agents that inhibit the oxidation thiol groups, as well as lipid peroxidation, may be of high pharmacological potential. This work showed activity antioxidant when used mitochondria systems in vitro, both species tea plants exhibited effect to inhibit lipid peroxidation and oxidation thiois proteins compounds induced by FeC^/ascorbic acid, succuiate/rotenone or CaCyinorganic phosphate (Pi). Our experiments in vivo demonstrated effect anti-ulcer and antioxidant to both species in models ischaemia-reperfUsion-ulcer-induced after administration orally tea T. diffusa e T. ulmifolia inhibit lesion ulcer index when compared with control group. And in gastric mucosa exhibited effect to inhibit lipid peroxidation or oxidation -SH total compounds. In model ethanol/HCl-ulcer-induced Turnera ulmifolia show effect anti-ulcer partial dependent to compounds SH and Turnera diffusa demonstrated to be independent effect anti-ulcer to SH compounds.
Subject: Mitocôndria
Ulcera gastrica
Flavonóides
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2005
Appears in Collections:FCM - Dissertação e Tese

Files in This Item:
File SizeFormat 
Batista_RangelWillians_M.pdf2.41 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.