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Type: Artigo de periódico
Title: Caracterização química de cultivares de aveia (Avena sativa l)
Title Alternative: Chemical characterization of oat (Avena sativa l.) cultivars
Author: Pedó, I.
Sgarbieri, V.C
Abstract: The objective of the present work was the chemical characterization of the following oats (Avena sativa L.) cultivars: UPF-15, UPF-16, CTC-03, and UFRGS-14, recently selected by the Brazilian oat genetic improvement program, in the south of Brazil. Chemical characterization was accomplished by proximate percent composition, minerals, amino acids, and fatty acids determination. All four cultivars studied presented high concentrations of proteins (13.95 to 16.52%) and lipids (6.33 to 7.50%). Dietary fiber contents (soluble and insoluble) were also relatively high, average of 4.76 and 6.36%, for soluble and insoluble fiber, respectively and, consequently, the starch content was relatively low (53.26% on average). The amino acid composition was adequate, similar to the FAO standard, lisine and threonine were the first and second limiting amino acids. The cultivars presented high concentrations of unsaturated fatty acids, with linoleic, oleic, and palmitic acids accounting for 96% of the total. No large differences were found among the cultivars. However, the UFRGS-14 was superior to the other cultivars nutritionally and in various chemical aspects.
O presente trabalho teve por objetivo caracterizar quimicamente quatro cultivares de aveia (Avena sativa, L.): UPF-15, UPF-16, CTC-03 e UFRGS-14, recentemente selecionados pelo programa de melhoramento genético de aveia no sul do Brasil. A caracterização química foi realizada através das seguintes determinações: composição centesimal, composição mineral, composição em aminoácidos e em ácidos graxos. Os quatro cultivares estudados apresentaram altos teores de proteína (13,95 a 16,52%) e lipídios (6,33 a 7,50%). Os teores médios de fibra alimentar solúvel e insolúvel também foram relativamente altos nestes cultivares, 4,76 e 6,36% e, conseqüentemente, o teor de amido foi relativamente baixo (53,26% em média). A composição em aminoácidos foi adequada e semelhante ao padrão teórico da FAO, sendo a lisina o primeiro aminoácido limitante, seguido da treonina. Os cultivares apresentaram altas concentrações de ácidos graxos insaturados, sendo que o linoléico, oléico e palmítico representaram 96% do total. Embora não tenham sido observadas grandes diferenças entre os cultivares estudados, observa-se que o UFRGS-14 se destaca principalmente pelo teor mais elevado de proteína.
Subject: Aveia
composição centesimal
ácidos graxos
aminoácidos
Oat
percent composition
fatty acids
minerals
amino acids
Editor: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0101-20611997000200002
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611997000200002
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000200002
Date Issue: 1-Aug-1997
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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