Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/310106
Type: TESE
Degree Level: Doutorado
Title: Estudo sobre a associação entre disfunção de articulação temporomandibular, consistência da dieta e hábitos alimentares em jovens
Title Alternative: Study abouth the association between consistency of food choice on young people, teenagers and temporomandibular dysfunction
Author: Ratto, Maria Teresa Queiroz Ferreira
Advisor: Martins Filho, José, 1943-
Filho, Jose Martins
Abstract: Resumo: Estudo sobre a influência da consistência da dieta e hábitos alimentares em jovens portadores da síndrome da disfunção temporomandibular (DTM), com o objetivo de verificar se a disfunção temporomandibular tem correlação com a consistência da dieta desses indivíduos. Foi realizado um estudo comparativo entre jovens atendidos no ambulatório do Hospital da Universidade Federal de São Paulo. Trata-se de um Estudo de Caso Controle, comparando indivíduos jovens de 9 a 25 anos, com e sem diagnóstico de Disfunção Temporomandibular. Foi utilizado um questionário e recordatório alimentar, verificando a relação entre consistência da alimentação e sua influência na DTM. O grupo controle (sem dor) foi formado por 47 indivíduos (49%) e o grupo de estudo por 49 indivíduos (51%), totalizando 96 indivíduos. Quanto à consistência dos alimentos consumidos em 3 dias, conforme relato no recordatório alimentar, 52 deles (54,2%) comeram alimentos mais consistentes. Destes, 23 apresentaram dor de DTM (44,2%), enquanto 29 não apresentaram a mesma dor (55,8%). Foram 44 (45,8%) os indivíduos que se alimentaram com menor consistência, dos quais 26 (59,1%) apresentaram dor e 18 deles (40,9%) não apresentaram dor. A maioria dos integrantes da amostra utiliza alimentos mais consistentes para sua alimentação. A maior parte dos indivíduos com dor prefere alimentos menos consistentes. Existe associação entre DTM e os hábitos alimentares, porem este dado não é estatisticamente significante

Abstract: This study is on the influence of the consistency of diet and eating habits in young patients with the syndrome of temporomandibular disorders (TMD), in order to ascertain whether the TMD is correlated with the consistency of the diet of these individuals. We conducted a comparative study between young people treated at the Hospital of the Federal University of Sao Paulo. This is a Control Case- Study, comparing young people who are 9-25 years old with and without a diagnosis of TMD. We used a questionnaire and a food record report, checking the relationship between the consistency of food choice and its influence on TMD. The control group (patients with no pain) was formed by 47 individuals (49%) and the study group was made of 49 individuals (51%), adding up to 96 individuals. As far as the consistency of foods eaten in three days, as reported in the dietary recall, 52 of them (54.2%) ate more consistent food. Out of these, 23 had pain of TMD (44.2%), while 29 did not have the same pain (55.8%). There were 44 (45.8%) individuals who were fed with less consistency food, of which 26 (59.1%) had pain and 18 of them (40.9%) had no pain. Most members of the sample prefer more consistent food in their diet. Most people who have pain prefer less consistent foods. There is a relationship between TMD and eating habits, but this figure is not statistically significant
Subject: Dieta
Adolescentes
Disfunção temporomandibular
Jovens
Hábitos alimentares
Alimentos
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2011
Appears in Collections:FCM - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Ratto_MariaTeresaQueirozFerreira_D.pdf1.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.