Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/306833
Type: TESE
Degree Level: Mestrado
Title: A logistica como instrumento de reestruturação, redução de custos e melhorias na qualidade em agroindustrias : uma aplicação ao setor sucroalcooleiro
Author: Souza, Raimundo Jose de
Advisor: Petenate, Ademir José, 1950-
Abstract: Resumo: A partir da década de 90, o setor sucroalcooleiro tem passado por transfonnações profundas advindas, principalmente, da desarticulação ou retirada do aparato estatal na esfera da intervenção neste segmento agrícola. Dentro de uma nova ótica de atuação, cujos futores predominantes passaram a ser a reestruturação das atividades produtivas, a redução global de custos e melhoria geral da qualidade dos produtos - açúcar e álcool- , o setor sucroalcooleiro necessita de um choque de modernização em suas atividades agroindustriais. Outro fator que passou a influenciar as diretrizes empresariais foi a necessidade de competição externa, pois com o aumento da produção, durante a última década, as exportações passaram a ser um canal importante no mercado do açúcar. Entretanto, como o setor sempre esteve sob o manto governamental, a maioria das empresas estavam e estão defusadas em tennos dos atuais padrões de competitividade, qualidade e custos. Neste sentido, foram abordados as teorias da logística, da competitividade empresarial e o modelo da cadeia de produção agroindustrial para que, em conjunto, constituíssem uma base de conhecimento para que os dirigentes possam reestruturar, reduzir custos e aumentar a competitividade em agroindústrias do setor sucroalcooleiro

Abstract: During the 1990 decade the sugar and ethanol sector passed through deep structural changes that were derived, mainly, ftom the disarticulation or retreat ttom govemmental intervention in the countries agro business activities. Within this new approach, whose predominant mctors are the restructuring of the production activities, the global reduction of costs and an overall improvement in product quality - sugar and ethanol - the sector requires a particular shock treatment leading to the modernization of its agro industrial activities. A second factor that has become an important enterprise directive is the ability to compete in the world sugar market, because the substantial increase of sugar production in Brazil, during the last decade, turned exports into an important marketplace. However, as the sugar cane sector has always been under heavy govemmental control, most of the companies were, and are, late in tenns of applying modern standards of competitivity, product quality assurance and production costs. As a contribution to fi11 this gap, this study presents a proposal derived ftom logistic theories, enterprise competitivity concepts and a model of the sugarcane agroindustrial production chain, as a knowledge based method to support management actions to restructure, reduce costs and increase productivity in the sugar and ethanol companies
Subject: Agroindústria
Indústria açucareira
Logística empresarial
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2001
Appears in Collections:IMECC - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Souza_RaimundoJosede_M.pdf2.81 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.