Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/305522
Type: TESE DIGITAL
Title: Influência da centrifugação na recuperação do ácido hialurônico a partir do caldo fermentado
Title Alternative: Influence of centrifugation in HA recovery from fermented broth
Author: Souza, Alexandro Barbosa de, 1989-
Advisor: Santana, Maria Helena Andrade, 1951-
Abstract: Resumo: O ácido hialurônico (AH) é um biopolímero polianiônico de grande interesse científico devido à suas múltiplas aplicações na saúde humana. Atualmente, a produção microbiana tem substituído a extração de fonte animal com benefícios na qualidade do AH e segurança nas aplicações biológicas. A centrifugação é a operação comumente usada no pré-tratamento do caldo fermentado antes das etapas subsequentes de purificação. Devido a sua simplicidade e baixo custo, pouca atenção tem sido dada a esta operação. Neste trabalho, estudou-se o desempenho da centrifugação no rendimento e na qualidade do AH recuperado como uma função do tempo e da aceleração centrífuga... Observação: O resumo, na íntegra, poderá ser visualizado no texto completo da tese digital

Abstract: Hyaluronic acid (HA) is a polyanionic biopolymer of great scientific interest because of its multiple possible applications in healthy humans. Currently, microbial production has replaced animal source extraction with benefits in the HA quality and safety in biological applications. Centrifugation is the operation commonly used on the pre-treatment of fermentation broth before the purification steps. Because of its simplicity and low cost, negligible attention has been paid to this operation. In this work, we studied the performance of centrifugation on the yield and quality of HA recovered as a function of time and centrifugal acceleration.... Note: The complete abstract is available with the full electronic digital thesis or dissertation
Subject: Ácido hialurônico
Fermentação
Centrifugação
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2016
Appears in Collections:FEQ - Dissertação e Tese

Files in This Item:
File SizeFormat 
Souza_AlexandroBarbosade_M.pdf1.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.