Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/289560
Type: TESE
Degree Level: Doutorado
Title: Avaliação da microarquitetura e resistência óssea em ratos submetidos à dieta diária de café e refrigerantes à base de cola e guaraná : Evaluation of microarchitecture and bone resistance in mice with daily diet of coffe and soft drinks based in coke and guarana
Title Alternative: Evaluation of microarchitecture and bone resistance in mice with daily diet of coffe and soft drinks based in coke and guarana
Author: Silva, Amaro Ilídio Vespasiano, 1985-
Advisor: Correr Sobrinho, Lourenço, 1960-
Abstract: Resumo: O objetivo neste estudo foi investigar e comparar os efeitos da dieta de café e refrigerantes à base de cola e guaraná sobre a microarquitetura e resistência óssea em ratos. Foram utilizados 80 ratos (Rattus norvegicus, Albinus Wistar), sendo 40 machos e 40 fêmeas, distribuídos em 8 grupos experimentais que receberam água (grupos controles), refrigerantes à base de cola, guaraná e café ad libitum. Ao término dos 48 dias de administração das substâncias, todos os animais foram sacrificados e o fêmur direito coletado para análise por microtomografia computadorizada e ensaio de resistência à flexão de três pontos. Após tabulação dos dados e análise estatística (ANOVA), foi observado alteração na microarquitetura óssea nos seguintes parâmetros analisados pela microtomografia computadorizada: volume de tecido (TV), volume ósseo (BV), superfície de tecido (TS), superfície óssea (BS), número de trabéculas ósseas (Tb.N), espessura das trabéculas ósseas (Tb.Th), volume de poros fechados (Po.V(cl)) e Volume de poros abertos (Po.V(op)) além de alterações na resistência óssea nas fêmeas. Concluiu-se que A ingestão das substâncias avaliadas causou alteração na microarquitetura óssea, levando a um aumento dos parâmetros de volume, tanto ósseo quanto de tecido. Porém, o consumo de refrigerante à base de guaraná e de café reduziram a microarquitetura trabecular; além disso, a ingestão de café e de refrigerante à base de cola aumentou o risco à fratura óssea nas fêmeas

Abstract: The aim of this study was to investigate and compare the effects of daily diet of coffee and soft drinks based in coke and guarana over the microarchitecture and bone strength in rats. 80 rats ( Rattus norvegicus, Albinus Wistar ) were used, 40 males and 40 females, divided into 8 experimental groups that received water (control groups), coke and guarana and coffe ad libitum. At the end of the 30 days of administration of substances, all animals were sacrificed and the right femur collected for analysis by computerized microtomography and testing flexion module of three points. After tabulating the data and statistical analysis (ANOVA), was observed changes in the bone microarchitecture in the following parameters assessed by computed microtomography: tissue volume (TV), bone volume (BV), tissue surface (TS), bone surface (BS), trabecular number (Tb.N), trabecular thickness (Tb.Th), volume of closed pores (Po.V(cl)) and volume of open pores (Po.V(op)), also changes in bone strength in females . It was concluded that ingestion of substances evaluated caused change in bone microarchitecture, leading to an increase in volume parameters, both bone as tissue. However, the consumption of coolant based on guarana and coffee reduced trabecular microarchitecture; Furthermore, ingestion of coffee and cola soft drink to increased risk of bone fracture in females
Subject: Osso e ossos
Densidade óssea
Microtomografia por raio-X
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2014
Appears in Collections:FOP - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Silva_AmaroIlidioVespasiano_D.pdf805.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.