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Type: Artigo de periódico
Title: Quality of drinking water fluoridation of Capão Bonito, SP, Brazil, evaluated by operational and external controls
Title Alternative: Qualidade da fluoretação da água de Capão Bonito, SP, Brasil, avaliada pelos controles operacional e heterocontrole
Author: Olivati, Fabrício Narciso
Souza, Maria da Luz Rosário de
Tenuta, Livia Maria Andaló
Cury, Jaime Aparecido
Abstract: PURPOSE: To evaluate the quality of drinking water fluoridation of Capão Bonito, SP, Brazil, whose optimal fluoride concentration should be between 0.6 to 0.8 ppm F, considering the balance benefits/risks. METHODS: Historical records (n=1,964) from 2005 to 2009 of the water treatment plant (operational control) were evaluated. Also, from July 2009 to June 2010, 120 samples of the network water were collected for analysis and the fluoride concentrations found (external control) were compared with records of operational control of the same period. RESULTS: According to the historical records, 76.3% of the samples had acceptable fluoride concentration and this value was confirmed by the external control done during one year, which found that 80.8% of samples were within the optimal range. However, considering the samples out the optimal range, while the records of the operational control showed values below the minimum, the results of the external control found higher percentage of samples above the maximum. CONCLUSION: The data show the relevance to have a quality control of drinking water fluoridation because at same time the operational control analysis suggests that certain percentage of the population would not be receiving anticaries benefits, the external control indicates that it would be in increased risk of fluorosis.
OBJETIVO: Avaliar a qualidade da fluoretação da água de Capão Bonito, SP, Brasil, cuja concentração de fluoreto deveria estar entre os limites de 0,6 e 0,8 ppm F, considerando o equilíbrio benefícios/riscos. METODOLOGIA: Foram consultados 1964 registros feitos de 2005 a 2009 pela empresa responsável pelo tratamento da água (controle operacional). De 07/2009 a 06/2010, 120 amostras de água foram coletadas e as concentrações de fluoreto encontradas (heterocontrole) foram comparadas com as registradas pelo controle operacional do mesmo período. RESULTADOS: De acordo com os registros históricos, 76% das amostras tinham concentrações aceitáveis de fluoreto e este valor médio foi confirmado pelo heterocontrole feito, o qual encontrou um valor de 81%. Entretanto, considerando as amostras abaixo e acima dos limites aceitáveis, enquanto os registros do controle operacional mostraram maior porcentagem de valores abaixo do mínimo, os resultados do heterocontrole detectaram maior porcentagem acima do limite máximo. CONCLUSÃO: O relatado mostra a importância de haver um controle de qualidade da fluoretação da água de abastecimento publico, porque enquanto as análises feitas pelo controle operacional sugerem que uma porcentagem da população não estaria recebendo os benefícios da fluoretação, o heterocontrole aponta que ela estaria sob risco aumentado de fluorose dentária.
Subject: Flúor
fluoretação da água
qualidade da água
cárie dentária
fluorose dentária
Fluoride
fluoridation
water quality
dental caries
dental fluorosis
Editor: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1980-65232011000400002
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1980-65232011000400002
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1980-65232011000400002
Date Issue: 1-Jan-2011
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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