Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/279750
Type: TESE
Title: Vida podre : a trajetória de uma classificação
Title Alternative: Rotten life : the pathways of a classification
Author: Blanco, Lis Furlani, 1989-
Advisor: Almeida, Ronaldo Romulo Machado de, 1966-
Abstract: Resumo: Classificar um alimento como comestível perpassa relações de poder, higiene, saúde, status e classe. Assim, é objetivo deste trabalho analisar a trajetória da vida dos alimentos e sua classificação enquanto comestível. Através da escolha da categoria analítica do podre a qual permite pensar as variáveis da desta classificação e da classificação das pessoas em relação, desenvolvi uma etnografia da trajetória de certos alimentos na cidade de São Paulo, em feiras livres e no programa Mesa Brasil do SESC, buscando compreender a crueza da máxima "você é o que você come"

Abstract: The classification of food as edible permeates power, hygiene, health, status and class relations. Thus, the aim of this text is to analize the food¿s life path and its classification as edible. Throughout the analytical category of the `rotten¿ as a concept that allows me to think about the variables involved in the food classification in relation to the people¿s classification I devoloped a ethnography of some food in the city of São Paulo, at an open market and in the project Mesa Brasil, aiming to comprehend the perversity of the sentence "you are what you eat"
Subject: Alimentos
Antropologia
Hábitos alimentares
Nutrição e saúde pública
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2015
Appears in Collections:IFCH - Tese e Dissertação

Files in This Item:
File SizeFormat 
Blanco_LisFurlani_M.pdf1.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.