Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/27398
Type: Artigo de periódico
Title: A method for the determination of two Alternaria toxins, alternariol and alternariol monomethyl ether, in tomato products
Title Alternative: Um método para determinação de duas toxinas de Alternaria, alternariol monometil éter e alternariol, em produtos de tomate
Author: Motta, Silvana da
Soares, Lucia M. Valente
Abstract: Tomatoes, as any soft skinned fruit, are easily susceptible to fungal rot. Alternaria is the genus most frequently encountered in tomatoes. A. alternata and other spp. have been shown to produce the toxins alternariol monomethyl ether (AME) and alternariol (AOH) in tomatoes. A method for determining AME and AOH in tomato products was developed and evaluated. The method involves extraction with methanol, clarification with ammonium sulfate, and partition to chloroform. Quantification was conducted by high performance liquid chromatography with diode array detector (DAD). Average recoveries were 98.7% and 84.1% for AME and AOH, respectively. The quantification limits of the method, defined as the minimum amount that allowed quantification and confirmation by the DAD detector, were 2.0 ng/g for AME and 5.0 ng/g for AOH.
Tomates são frutas de pele fina e assim facilmente susceptíveis a deterioração por fungos. Alternaria é o gênero que mais freqüentemente invade tomates. A. alternata e outras espécies deste gênero produzem as toxinas alternariol (AOH) e alternariol monometil (AME). Um método analítico para determinação de AME e AOH em produtos de tomate foi desenvolvido e avaliado. O método consiste em uma extração com metanol, clarificação com sulfato de amônio e partição para clorofórmio. Quantificação foi executada por cromatografia líquida de alta eficiência com detetor de arranjo de diodos (DAD). Recuperações médias foram 98,7% e 84,1% para AME e AOH, respectivamente. Os limites de detecção do método, definidos como a menor quantidade das toxinas que permitiu quantificação e confirmação pelo DAD, foram 2,0 ng/g para AME e 5,0 ng/g para AOH.
Subject: Alternaria
micotoxinas
alternariol monometil éter
alternariol
tomate
Alternaria
mycotoxins
alternariol monomethyl ether
alternariol
tomatoes
Editor: Sociedade Brasileira de Microbiologia
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1517-83822000000400015
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822000000400015
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000400015
Date Issue: 1-Oct-2000
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1517-83822000000400015.pdf181.15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.