Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/27397
Type: Artigo de periódico
Title: Characterization of the Saccharomyces cerevisae Y500-4L killer toxin
Title Alternative: Caracterização da toxina killer da linhagem de Saccharomyces cerevisiae Y500-4L
Author: Soares, Giselle A. M.
Sato, Hélia H.
Abstract: The strain Saccharomyces cerevisiae Y500-4L, selected from the must of alcohol producing plants, liberates a toxin which is lethal to the commercial yeast produced by Fleischmann Royal Nabisco and other strains of yeast. This toxin was characterized, and the maximum production was obtained after 24 hours of incubation at 25ºC in YEPD medium. The maximum activity was achieved between pH 4.1 and 4.5 and between 22 and 25ºC and maximum stability in the pH range 3.8 to 4.5 at -10ºC. The killer toxin was inactivated by heating at 40ºC for 1 hour at pH 4.1. After concentration by ultrafiltration of culture supernatants and purification by gel filtration chromatography, the molecular weight of the purified toxin was estimated by SDS-PAGE to be about 18-20 kDa.
A linhagem de Saccharomyces cerevisiae Y500-4L, selecionada de mosto de fermentação de usina de álcool, produz toxina killer, letal à levedura comercial Fleischmann Royal Nabisco e outras linhagens de leveduras. Esta proteína foi caracterizada, verificando-se que a produção máxima foi obtida após 24 horas de incubação a 25ºC em meio YEPD. A toxina killer apresentou maior atividade na faixa de pH 4,1-4,5 e temperatura de 22-25ºC; e maior estabilidade na faixa de pH 3,8-4,5 a -10ºC, sendo totalmente inativada após 1 hora de incubação a 40ºC em pH 4,1. Após concentração a partir do sobrenadante do meio de cultura através de ultrafiltração e purificação por cromatografia de filtração em gel, estimou-se, através de SDS-PAGE, que o peso molecular desta toxina é cerca de 18 a 20 kDa.
Subject: Toxina killer
Saccharomyces cerevisiae
levedura killer
killer toxin
Saccharomyces cerevisiae
killer yeast
Editor: Sociedade Brasileira de Microbiologia
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1517-83822000000400010
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822000000400010
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000400010
Date Issue: 1-Oct-2000
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1517-83822000000400010.pdf138.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.