Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/27394
Type: Artigo de periódico
Title: Characterization of bacteriocins produced by Lactococcus lactis strains
Title Alternative: Caracterização de bacteriocinas produzidas por linhagens de Lactococcus lactis
Author: Moreno, Izildinha
Lerayer, Alda L.S.
Baldini, Vera L.S.
Leitão, Mauro F. de F.
Abstract: Bacteriocins produced by fifteen strains of Lactococcus lactis (14 L. lactis subsp. lactis and one L. lactis subsp. cremoris) were heat resistant, sensitive to several proteolytic enzymes and active over a wide range of pH. Their resistance to the heating was greatly influenced by the pH. Only the strain L. lactis subsp. lactis ITAL 383 produced a bacteriocin with a wide activity spectrum, similar to nisin of L. lactis subsp. lactis ATCC 11454. This bacteriocin inhibited closely related species and other Gram-positive microorganisms including Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus, but it was not active against the Gram-negative bacteria tested. The identification of partially purified antimicrobial compounds by SDS-PAGE showed that bacteriocin produced by strain ITAL 383 had the same molecular weight of nisin produced by L. lactis subsp. lactis ATCC 11454.
Bacteriocinas resistentes ao aquecimento produzidas por quinze linhagens de Lactococcus lactis (14 L. lactis subsp. lactis e 1 L. lactis subsp. cremoris) foram sensíveis à enzimas proteolíticas e ativas em uma ampla faixa de pH. A resistência dessas bacteriocinas ao aquecimento foi fortemente influenciada pelo pH do meio. Somente a linhagem L. lactis subsp. lactis ITAL 383 produziu uma bacteriocina com um amplo espectro de atividade, semelhante ao da nisina de L. lactis subsp. lactis ATCC 11454. Esta bacteriocina inibiu as espécies relacionadas e outros microorganismos gram-positivos, inclusive Listeria monocytogenes e Staphylococcus aureus, mas não as bactérias Gram-negativas examinadas. A identificação do composto antimicrobiano parcialmente purificado por SDS-PAGE revelou um peso molecular similar entre a bacteriocina ITAL 383 e a nisina de L. lactis subsp lactis ATCC 11454.
Subject: bacteriocinas
L. lactis
espectro de atividade
características físico-químicas
bacteriocins
L. lactis
activity spectrum
physical-chemical characteristic
Editor: Sociedade Brasileira de Microbiologia
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1517-83822000000300007
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822000000300007
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000300007
Date Issue: 1-Sep-2000
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S1517-83822000000300007.pdf60.26 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.