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Type: Artigo de periódico
Title: Mechanical and permeability properties of milk protein films
Author: Folegatti, Marília I.S.
Antunes, Aloísio José
Marcondes, Jorge A.
Abstract: Edible films present a potential alternative for replacing plastic films used for packaging in food industry. One of the major advantages is the environmental appeal of this technology, which produces no packaging waste. Some films made with other edible materials have found commercial applications, and many more are being developed using a myriad of food based components. This paper focuses on some important characteristics of films produced with sodium and calcium caseinates. The effects of caseinate type and concentration, plasticizer concentration and pH were studied. Major parameters investigated were solubility, tensile properties, water vapour and oxygen permeabilities. Caseinate films showed high solubility at pH range 6.0-8.0 and complete insolubility at pH 3.0 and 4.0. Calcium caseinate films had a higher tensile strength and a lower % elongation at break than sodium caseinate films. There was not significant difference in water vapour and oxygen permeabilities between sodium and calcium caseinate films.
Filmes comestíveis representam uma alternativa potencial para a substituição de filmes plásticos .empregados em embalagem de alimentos. Uma de suas maiores vantagens relaciona-se com o problema de poluição ambiental por não gerar material residual. Filmes elaborados com outros materiais comestíveis não protéicos têm encontrado aplicação comercial e muitos outros ainda estão sendo pesquisados, usando uma grande variedade de componentes alimentares. Este trabalho estuda algumas características importantes dos filmes produzidos com caseinatos de sódio e de cálcio. Os efeitos do tipo e concentração de caseinato, concentração de plastificante e do pH são investigados. Os parâmetros pesquisados foram a solubilidade, propriedades de tração e permeabilidade a vapor de água e oxigênio. Filmes de caseinato apresentaram alta solubilidade na faixa de pH entre 6.0 e 8.0 e completa insolubilidade em pH 3.0 e 4.0. Maior resistência à tração e menor percentagem de alongamento no ponto de ruptura foram observados para os filmes de caseinato de cálcio, comparados aos de caseinato de sódio. Não houve diferença significativa entre os filmes de caseinato de sódio e de cálcio, no que se refere à permeabilidade a vapor de água e oxigênio.
Subject: edible films
sodium caseinate films
calcium caseinate films
Editor: Instituto de Tecnologia do Paraná - Tecpar
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1516-89131998000300008
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89131998000300008
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000300008
Date Issue: 1-Jan-1998
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