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Type: Artigo de periódico
Title: Otimização da prensagem de grãos de girassol e sua caracterização
Title Alternative: Optimization of sunflower grain pressing and its characterization
Author: Pighinelli, Anna L. M. T.
Park, Kil J.
Rauen, Ana M.
Oliveira, Rafael A. de
Abstract: The continuous screw pressing of oilseeds is noted for its speed, case of handling and for its low cost installation and support, adapting perfectly to small agricultural communities. However, in terms of efficiency, the traditional solvent extraction still has a higher yield. Attempting to improve the screw pressing technique, some researchers had observed that some variables had an influence on oil yield, such as grain moisture content, grain temperature and some construction aspects of the press. In relation to the initial raw material preparation, studies reveal the possibility of finding optimal values of the moisture content and temperature. In this work, the influence of temperature and moisture content on oil yield was evaluated. For the experimental range of values chosen, among the effects studied, the moisture content and the interaction between moisture and temperature were significant, affecting in a negative way the oil yield, to 95% of confidence. The biggest value of oil yield was reached with the moisture content between 8 to 8.5% and the temperatures between 47.8 to 60 ºC. The oil obtained by pressing presented characteristics similar to those of commercial sunflower oil.
A prensagem mecânica contínua de oleaginosas se destaca por sua rapidez, facilidade de manuseio e baixo custo de instalação e manutenção adequando-se perfeitamente à realidade das pequenas comunidades rurais; quanto à eficiência, a extração por solvente ainda é melhor. Para melhorar o desempenho, pesquisadores observaram a influência de variáveis no rendimento em óleo, como o teor de umidade e temperatura dos grãos e aspectos construtivos da prensa. Quanto ao preparo inicial da matéria-prima, estudos mostram que existe uma faixa ótima de teor de umidade, além de valores de temperatura que possam facilitar ou prejudicar a fluidez do óleo. Avaliou-se, no presente trabalho, a influência da temperatura e do teor de umidade dos grãos de girassol no rendimento em óleo bruto obtido pela extração mecânica. Para a faixa de trabalho escolhida a umidade e a interação umidade x temperatura foram significativos afetando, de forma negativa, o rendimento para um nível de confiança de 95%. O maior rendimento em óleo bruto foi para umidade na faixa de 8 a 8,5% e temperatura entre 47,8 a 60 ºC. O óleo bruto apresentou características semelhantes as do óleo de girassol comercial obtido via extração por solvente.
Subject: superfície de resposta
teor de umidade
temperatura
rendimento em óleo
response surface
moisture content
temperature
oil yield
Editor: Departamento de Engenharia Agrícola - UFCG
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S1415-43662009000100009
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-43662009000100009
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662009000100009
Date Issue: 1-Feb-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

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