Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/25603
Type: Artigo de periódico
Title: Environmental conditions in broiler multi-stage setter: a case study
Title Alternative: Condições ambientais em incubadora de múltiplo estágio: um estudo de caso
Author: Gigli, Ana Carolina de Souza
Baracho, Marta dos Santos
Nääs, Irenilza de Alencar
Salgado, Douglas D'Alessandro
Alvarenga, Débora Passos
Abstract: Production of one day-old chick production is one of the most important segments in the poultry production business. Broiler chicken incubation environment needs to be homogeneous and adequate so hatchability and final product quality are not affected. This research aimed at evaluating environmental conditions inside a multi-stage setter in a commercial hatchery house. The incubator was split into six areas and data loggers placed in the geometric center to register temperature and relative humidity data; carbon dioxide concentration and number of colony forming units (CFU) of fungi were also sampled and analyzed; Kruskal-Wallis non-parametric test was used for statistical analysis; significant differences in temperature and relative humidity distribution inside the incubator (p < 0.05) were detected, but no differences were found in CO2 concentrations or CFU distribution inside the incubator (p > 0.05). Fungi incidence varied from average to good. Critical points were detected in all areas inside the setter.
A produção de pintinhos de um dia é um dos segmentos mais importantes da cadeia avícola. O ambiente de incubação de frangos de corte precisa ser homogêneo e adequado de modo a não afetar a eclodibilidade e a qualidade do produto final. Avaliaram-se as condições de ambiência no interior de incubadora de estágio múltiplo durante um lote de produção em incubatório comercial. A incubadora foi dividida em seis quadrantes em cujo centro geométrico foram colocados registradores de valores de temperatura e umidade relativa. A concentração de dióxido de carbono, bem como o número de unidades formadoras de colônias (CFU) de fungos também foram amostradas nos mesmos locais; o teste não paramétrico de Kruskal-Wallis foi utilizado para análise estatística. Foram detectadas diferenças na distribuição de temperatura e umidade relativa no interior da incubadora (p < 0,05), mas não foi encontrada diferença na distribuição de CO2 e de CFU no interior da incubadora (p > 0,05). A incidência de fungos variou de média a boa. Pontos críticos foram detectados em todas as áreas dentro da incubadora.
Subject: avicultura
incubação
ambiência
poultry
incubation
environment
Editor: São Paulo - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-90162009000200001
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162009000200001
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162009000200001
Date Issue: 1-Apr-2009
Appears in Collections:Artigos e Materiais de Revistas Científicas - Unicamp

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
S0103-90162009000200001.pdf572.49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.