Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/255862
Type: TESE
Title: Indução de Mutantes altamente produtores de renina microbiana de mucor miehei
Author: Jafelice, Lucia Regina Santos
Advisor: Park, Yong Kun, 1930-
Abstract: Resumo: A linhagem de Mucor miehei NRRL 3420, que é produtora de renina microbiana, foi submetida a diferentes períodos de exposição à radiação ultravioleta para induzir mutações com o objetivo de se obter urna linhagem altamente produtora da enzima coagulante de leite. Após vários estudos, determinou-se que exposição à radiação durante 101 151 e 201 provocava taxa de mortalidade superior a 99,99% aumentando a probabilidade de se encontrar mutantes entre os sobreviventes. Novecentas colônias foram isoladas e estudadas quanto a produção enzimática comparando-se com a linhagem original não mutada. Foi obtida urna linhagem mutada que apresentou 122% a mais de produtividade enzimática. A enzima foi então produzida por fermentação semi-sólida em meio farelo de trigo: H2O (1:1), purificada e caracterizada corno protease ácida a termoestável e que necessita de íons Ca2+ para sua ação. A enzima bruta foi utilizada no processamento de queijo minas frescal resultando um produto de boa qualidade

Abstract: The strain Mucor miehei NRRL 3420, which is a microbial rennet producer, was exposed to ultraviolet radiation during different time periods to promote its mutation. The objective of this treatment was to obtain a lineage with a high rate of milk clotting enzyme production. After some experiments, 10' 15! and 20' of ultraviolet radiation exposure showed a mortality rate superior of 99,99%, indicating a great chance to find a mutant among the survivors. The enzymatic production was studied comparing 900 isolated colonies with their original lineage. Through such a procedure one mutated strain was obtained which showed an increase of 122% in enzyme production. The enzyme was produced by semi solid fermentation with wheat bran: water (1:1). It was purified and characterized as a thermostable acid protease, which reacted only in the presence of calcium ions. To test the efficiency of the crude enzyme extract, was used a "minas frescal" cheese-processing system. The product exhibited good quality
Subject: Enzimas microbianas
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 1985
Appears in Collections:FEA - Dissertação e Tese

Files in This Item:
File SizeFormat 
Jafelice_LuciaReginaSantos_M.pdf1.74 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.