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Type: Artigo de periódico
Title: Work organization and technological resources in broiler production: an ergonomics approach
Title Alternative: Organização do trabalho e dos recursos tecnólogicos empregados na avicultura de corte: uma abordagem ergonômica
Author: Dinten, Carolina Alexandra Marchant
Abrahão, Roberto Funes
Oliveira, Julieta Teresa Aier de
Abstract: Ergonomic Work Analysis has made it possible to identify the main factors behind the difficulties encountered by workers in (routinely) performing their tasks. The purpose of this work was studying the relationship between the forms of work organization, the technology used in broiler production, and the impacts of both factors on this type of work from an ergonomics perspective. Both teamwork and cooperation among workers were proven to help minimizing efforts and achieving better results. If on one hand higher technological level adopted could elicit using a smaller number of workers as well as make broiler handling easier and more effective/precise, on the other hand it generated sub-tasks and made equipment operation much more dependent upon close supervision by the workers. So at the same time as the physical stress on the workers was being reduced with lighter load being carried, psychic stress was being increased with the pressure of close supervision. The analysis of production results expressed by the Production Factor (PF) indicator used in an advanced trend analysis using the Technology Utility tool, has shown that properties with a totally or partly familial workforce achieved better production results than those using a patronal workforce, possibly resulting from the fact that workers within a family-based workforce have more autonomy and, therefore, become more motivated to pursue their goals, and that facilitates achieving good results.
O método da Análise Ergonômica do Trabalho permite identificar os principais fatores relacionados às dificuldades na execução das tarefas. Este trabalho teve como objetivo verificar as relações entre as formas de organização do trabalho, a tecnologia empregada na produção e os impactos sobre o trabalho do ponto de vista ergonômico. O trabalho em equipe e a colaboração entre os funcionários ajudam a minimizar esforços e alcançar melhores resultados. Se por um lado o grau de tecnologia adotado permite o emprego de um número menor de trabalhadores e torna o manejo mais fácil e preciso, por outro cria subtarefas e faz com que o bom funcionamento dos equipamentos dependa muito da vigilância dos funcionários, diminuindo constrangimentos físicos como menor transporte de carga, mas criando alguns constrangimentos psíquicos, como a própria vigilância. Propriedades cuja força de trabalho é total ou parcialmente familiar obtiveram melhores resultados de produção que as patronais. Aventa-se a hipótese da maior autonomia que os trabalhadores gozam nas duas primeiras categorias, o que se reflete em maior motivação para que a produção alcance bons resultados.
Subject: análise ergonômica do trabalho
avicultura de corte
trabalho em equipe
produtor familiar
ergonomic work analysis
broiler handling
teamwork
familial workforce
Editor: São Paulo - Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz"
Rights: aberto
Identifier DOI: 10.1590/S0103-90162006000100008
Address: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162006000100008
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162006000100008
Date Issue: 1-Feb-2006
Appears in Collections:Unicamp - Artigos e Outros Documentos

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