Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/255748
Type: TESE
Title: Resfriamento rapido a vacuo em alfaces (Lactuca Sativa L.)
Author: Afonso, Marcos Rodrigues Amorim
Advisor: Silveira Júnior, Vivaldo, 1962-
Junior, Vivaldo Silveira
Abstract: Resumo: O resfriamento a vácuo é um método de resfriamento rápido indicado para hortaliças folhosas. Este método tem sido aplicado com sucesso em produtos como alface, repolho, couve-flor e espinafre. As vantagens sobre outros métodos são a rapidez no resfriamento e uniformidade da temperatura final do produto. Neste trabalho foram resfriadas cabeças de alfaces (Lactuca Sativa L.) e estudadas as influências do tempo de processo, massa de alface, taxa de bombeamento, temperatura inicial e pré-umidificação das alfaces sobre a pressão final, temperatura final e perda de massa das alfaces. As menores temperaturas atingidas pelas alfaces foram 4,7 °c, com perda de massa de 4,5% nas não préumidificadas e 5.0oCcom perda de massa de 1,7% nas pré-umidificadas, em 40 minutos de processo.

Abstract: Vacuum cooling is a method of fast cooling indicated for leafy vegetables. This method of cooling has been successfully applied to produces as lettuce, cabbage, cauli-flower and spinach. The main advantages are the cooling time and uniformity of the final temperature. In this present work heads of lettuce (Lactuca Sativa L.) were vacuum cooled. The influence of processing time, lettuce weight, pumping speed, initial temperature and prewetting on the final pressure, on final temperature, and on weight loss were investigated. The smallest temperatures reached were 4.7°C with 4.5% of weight loss in nonprewetted lettuce and 5.0°C with 1.71% of weight loss in prewetted lettuce, in 40 minutes of process.
Subject: Vacuo
Resfriamento
Alface
Refrigeração
Language: Português
Editor: [s.n.]
Date Issue: 2000
Appears in Collections:FEA - Dissertação e Tese

Files in This Item:
File SizeFormat 
Afonso_MarcosRodriguesAmorim_M.pdf21.59 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.